...

Youtube annonser: Ultimata guiden till annonsering på YouTube: Tips och bästa praxis

Profit Media AI

2023-07-16
red and white square illustration

youtube, iphone, smartphone, annonsera på youtube

Letar du efter ett kostnadseffektivt sätt att nå en stor publik och marknadsföra dina produkter eller tjänster? I så fall kan annonsering på YouTube vara svaret. YouTube är den näst mest populära webbplatsen i världen, med över 2 miljarder aktiva användare varje månad. Med en sådan massiv publik kan reklam på YouTube hjälpa företag i alla storlekar att öka varumärkeskännedomen, generera leads och öka försäljningen.

I den här guiden täcker vi allt du behöver veta om annonsering på YouTube, från att skapa en YouTube-kanal till att mäta annonsframgång. Vi ger också tips och bästa praxis för framgångsrik YouTube-reklam.

Varför ska jag annonsera på YouTube?

YouTube-annonsering är ett kostnadseffektivt sätt att nå ut till en stor publik och öka försäljningen. YouTube är den näst mest populära webbplatsen i världen, med över 2 miljarder aktiva användare varje månad.

Med en sådan massiv publik kan YouTube-annonsering hjälpa dig att nå ut till ett brett spektrum av potentiella kunder och hjälpa ditt företag att växa. Annonser på YouTube ger också möjlighet att skapa engagerande videoannonser som kan hjälpa till att bygga ditt varumärke.

Om youtube annonser

Anonsering på Youtube är ett effektivt sätt att nå ut till en stor publik och öka varumärkeskännedomen. Det finns olika typer av annonser, inklusive skippbara TrueView-annonser, standardbaserade videoannonser, Discovery-annonser, Bumper-annonser och annonser i sökresultaten.

Varje typ av annons har sina egna unika fördelar och kan användas för att nå olika målgrupper. Det är viktigt att välja rätt typ av annons för att maximera avkastningen på dina investeringar.

Generellt är annonsering på Youtube är ett kostnadseffektivt sätt att driva trafik och öka försäljningen. För att dra nytta av annonseringen bör du först skapa en kanal på Youtube och ladda upp videos som är relevanta för ditt varumärke.

Målgrupper och urval för YouTube annonsering

YouTube-annonsering ger dig möjlighet att nå ut till en specifik målgrupp. Du kan använda olika typer av målgruppskriterier, som demografi, intressen och beteende, för att hitta en relevant publik för dina annonser.

Du kan även välja vilka platser som din annons ska visas på, såsom YouTube-sökresultat, videokanaler eller andra webbplatser och appar som integrerar annonser.

Dessutom kan du använda ett urval av kontextuella nyckelord som är relaterade till ditt varumärke eller produkt för att nå ut till en relevant publik.

Hur ser Youtube annonser ut?

hur ser youtube annonser ut, app, touch

Youtube annonser kan se ut på olika sätt beroende på vilken typ av annons du väljer. Det finns olika format som du kan använda, inklusive displayannonser, videoannonser, sponsrade inlägg och TrueView-annonser.

Längre ned kommer vi att beskriva de olika annonsformaten mer ingående.

Så fungerar det att annonsera på Youtube

Att annonsera på YouTube är ganska enkelt. Först måste du skapa ett Google Ads-konto och länka det till din kanal. När du har gjort detta kan du börja skapa annonser.

Du väljer vilken typ av annons som passar dina mål, laddar upp din video och anger dina kampanjinställningar. När annonsen är klar visas den till användare som matchar din målgruppsprofil. Du kan sedan analysera prestandan för att se hur effektiv din annons är.

Definiera ditt mål med dina youtube annonser

Innan du börjar annonsera på YouTube är det viktigt att först definiera ditt mål. Vilket resultat vill du uppnå? Vill du öka försäljningen av dina produkter, öka trafiken till din webbplats eller bygga ditt varumärke?

Det hjälper dig att avgöra vilken typ av annons som ska skapas, vilken målgrupp som ska riktas till och vilka inställningar som ska användas. Att ha ett tydligt mål gör det lättare att mäta resultaten och optimera kampanjen för att uppnå de bästa resultaten.

Skapa en YouTube-kanal

Innan du kan börja annonsera på YouTube måste du skapa en kanal.

1 ) Logga in på YouTube med ditt Google-konto.

2 ) Klicka på användarikonen längst upp till höger på skärmen

3 ) Välj “Skapa en kanal”.

4 ) Välj ett namn för din kanal och anpassa din profilbild och omslagsbild.

5 ) Skapa en beskrivning för din kanal och lägg till länkar till din webbplats och dina konton på sociala medier.

Så sätter du upp din Youtube annons

youtube, website, page, youtube annons

Nu när du känner till de olika typerna av annonser som finns tillgängliga, låt oss gå igenom stegen för att skapa din första YouTube-annons:

Steg 1: Ställ in ditt Google Ads-konto

För att skapa en YouTube-annons behöver du ett Google Ads-konto. Om du inte redan har ett, gå till Google Ads-webbplatsen och registrera dig för ett konto.

Steg 2: Välj din kampanjtyp

När du har skapat ditt konto klickar du på fliken “Kampanjer” och väljer “Ny kampanj”. Därifrån uppmanas du att välja din kampanjtyp. För YouTube-annonser väljer du “Video”.

Steg 3: Ställ in dina kampanjinställningar

Därefter måste du ställa in dina kampanjinställningar. Detta inkluderar ditt kampanjnamn, budget, inriktning och annonsformat. Se till att välja det annonsformat som passar dina annonsmål.

Steg 4: Skapa din annons

Nu är det dags att skapa din annons. Du kan antingen ladda upp en befintlig video eller skapa en ny med hjälp av YouTubes videoredigerare. Se till att din annons är visuellt tilltalande och har en tydlig uppmaning till handling.

Steg 5: Välj din annonsplacering

När din annons är klar måste du välja var du vill att den ska visas. Du kan välja specifika videor, kanaler eller målgrupper att rikta in dig på. Slutligen granskar du dina kampanjinställningar och annonsplacering och startar sedan din kampanj.

Målgrupper och urval för YouTube annonsering

När du skapar en YouTube-annons är det viktigt att välja rätt målgrupp. YouTube ger dig möjlighet att välja dina målgrupper baserat på demografiska, psykografiska och beteendemässiga drag.

Du kan också använda intressen och kontextuella nyckelord för att nå ut till rätt användare.

Det finns även ett urval av annonser som du kan använda för att nå din målgrupp.

För att hitta rätt målgrupp för din YouTube-kampanj är det viktigt att du definierar ditt mål och förstår vilka användare du vill nå. Du kan använda demografiska, psykografiska och beteendemässiga drag för att skapa en målgrupp som passar dina behov.

Du kan också använda intressen och kontextuella nyckelord för att finna användare som har ett intresse för ditt varumärke eller produkt. Genom att undersöka din målgrupps beteenden och preferenser kan du skapa en mer riktad kampanj som ger bättre resultat.

Statistik från Youtube

För att få en bättre inblick i din YouTube-kampanjs prestanda är det viktigt att analysera statistiken som YouTube tillhandahåller.

Genom att ta reda på saker som tittarsiffror, avspelningar och interaktion kan du få en bättre inblick i hur din annons presterar.

Du kan även se hur olika målgrupper har reagerat på annonsen och göra anpassningar baserat på denna information. Detta kan hjälpa dig att skapa kampanjer som är mer effektiva och ger de bästa resultaten.

Typer av annonser på YouTube

Det finns flera typer av annonser som du kan visa på YouTube, t.ex:

TrueView-annonser

TrueView-annonser är överhoppningsbara annonser som spelas upp före, under eller efter en video. Du betalar bara om någon tittar på din annons i minst 30 sekunder eller interagerar med den på något sätt, till exempel klickar på en call-to-action-knapp.

Annonser i strömmen som inte kan skippas

Instream-annonser som inte går att hoppa över är annonser som spelas upp före, under eller efter en video och som inte går att hoppa över. Du betalar för dessa annonser på CPM-basis (kostnad per tusen visningar).

Bumper-annonser

Bumper-annonser är korta annonser som inte går att hoppa över och som spelas upp före, under eller efter en video och som inte får vara längre än 6 sekunder. Du betalar för dessa annonser på CPM-basis.

Sponsrade kort

Sponsrade kort är små, interaktiva annonser som visas i en video. De kan visa innehåll som produkter, tjänster eller andra videor. Du betalar bara när någon klickar på kortet.

Displayannonser

Displayannonser är bannerannonser som visas i det högra sidofältet på YouTubes stationära webbplats och ovanför de föreslagna videoklippen på mobilwebbplatsen. Du betalar för dessa annonser på CPM-basis.

Praxis och tips för framgångsrik YouTube-annonsering

filmmakers, youtuber, script, best practice youtube

Nu när du vet vilka typer av annonser du kan visa på YouTube kommer här några tips som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din annonsbudget:

Lär känna din målgrupp

Innan du skapar din annons är det viktigt att veta vem din målgrupp är. Du kan använda YouTubes demografiska data och intressedata för att avgöra vem som mest sannolikt kommer att vara intresserad av din produkt eller tjänst.

Håll annonserna korta och iögonfallande

Tittare har kort uppmärksamhet, så det är viktigt att hålla dina annonser korta och iögonfallande. Försök att få fram ditt budskap under de första 5 sekunderna av annonsen för att fånga tittarens uppmärksamhet.

Betona unika säljargument

Se till att din annons betonar ditt unika säljargument (USP). Vad skiljer din produkt eller tjänst från konkurrenternas? Varför ska någon välja din produkt eller tjänst framför andra?

Inkludera en tydlig uppmaning till handling

Se till att din annons innehåller en tydlig uppmaning till handling (CTA). Vad vill du att tittaren ska göra efter att ha sett din annons? Ska de besöka din webbplats, registrera sig för en gratis provperiod eller göra ett köp?

Använd relevanta nyckelord

Se till att din annons innehåller relevanta nyckelord som matchar innehållet i videon. Detta kommer att hjälpa din annons att visas i sökresultaten och framför tittare som är intresserade av din produkt eller tjänst.

Optimera videor

Se till att dina videor är optimerade för YouTube. Detta inkluderar att använda relevanta nyckelord i titeln, beskrivningen och taggarna samt att använda miniatyrbilder av hög kvalitet.

Testa flera olika annonsformat

Testa flera annonsformat för att se vilka som fungerar bäst. Du kanske upptäcker att vissa annonsformat fungerar bättre för vissa typer av produkter eller tjänster.

Övervaka kampanjens resultat

Övervaka din kampanjs resultat regelbundet för att se hur den presterar och göra ändringar om de behövs.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar det att annonsera på YouTube?

Kostnaden för att annonsera på YouTube varierar beroende på vilken typ av annons du kör och din målgrupp. Du kan ange en daglig budget och bara betala när någon interagerar med din annons.

Hur lång video kan man lägga upp på YouTube?

Du kan ladda upp videor upp till 12 timmar långa på YouTube. Du kan även dela in större videor i flera delar så att de passar inom den tidsramen.

Kan jag rikta mina annonser till specifika målgrupper?

Ja, du kan rikta in dig på specifika målgrupper baserat på faktorer som ålder, kön, plats, intressen med mera.

Hur mäter jag hur framgångsrika mina annonser är?

Du kan mäta hur framgångsrika dina annonser är genom att spåra mätvärden som visningar, klick och konverteringar. Du kan också använda verktyg som Google Analytics för att spåra webbplatstrafik och konverteringar.

Hur tar man bort annonser på YouTube?

Du kan ta bort annonser på YouTube genom att logga in på ditt Google Ads-konto, välja den aktuella kampanjen och sedan välja alternativet “Avaktivera”. Du kan också ta bort annonser manuellt genom att gå till YouTube Studio och välja alternativet “Annonser”.

Några avslutande ord

Annonsering på YouTube kan vara ett kraftfullt verktyg för företag att nå en bred publik och marknadsföra sina produkter eller tjänster.

Genom att följa dessa tips och bästa praxis kan du skapa effektiva annonser som fångar tittarens uppmärksamhet, betonar ditt unika försäljningsförslag och innehåller en tydlig uppmaning till handling.

Kom ihåg att regelbundet följa upp kampanjens resultat och göra de justeringar som behövs för att säkerställa bästa möjliga resultat.

Observera att saker och ting i artikeln kan vara utdaterade eller inte stämma då Youtube är en plattform som är ständigt under utveckling. Kontakta oss gärna för frågor ändringar eller om du är intresserad av att höra mer om vad vi kan göra för dig!

Rulla till toppen