Digital marknadsföring 101: Använd rätt kanaler, nå nya kunder och dubbla din försäljning.

Profit Media

Uppdaterad: 2023-07-10

Bild på fyra kuber staplade på varandra med ikoner inbrända. Längst ned till vänster outline av ett huvud som är riktat åt höger. Längst ned till höger outline av ett huvud till vänster. Ovanpå varsitt huvud har de en chattbubbla-

Eftersom digital marknadsföring är ett sätt för företag att nå ut till nya kunder så är det en av de absolut mest effektiva sätten att öka sin försäljning på.

Vad är digital marknadsföring?

Digital marknadsföring har revolutionerat marknaden genom att ge företag möjligheten att nå ut till kunder på ett mer personligt och engagerande sätt. Detta är en av de största fördelarna med digital marknadsföring, eftersom det gör att företag kan bygga starka relationer med befintliga och potentiella kunder.

Genom att använda olika digitala verktyg och plattformar kan företag skapa anpassade och riktade meddelanden som är relevanta för varje enskild kund. Detta ger kunderna en känsla av uppmärksamhet och värdering, vilket i sin tur kan leda till lojalitet och ökad försäljning.

Förutom att enbart potential att öka ren försäljning ger moderna plattformar företagare möjlighet att mäta och analysera kundbeteenden och preferenser, vilket ger värdefulla insikter som kan användas för att utveckla och förbättra marknadsföringsstrategier, produkter och tjänster på både kort och lång sikt.

Några av de vanligaste marknadsföringsteknikerna eller metoderna som brukas inom digital marknadsföring är:

 • Sökmotoroptimering (SEO) används för att förbättra en webbplats synlighet i sökmotorer, eller sökannonsering (SEM), som innebär att man betalar för att annonser ska visas i sökresultaten.

 • Sociala medier har också blivit en allt viktigare kanal för digital marknadsföring. Plattformar som Facebook, Twitter och Instagram gör det möjligt för företag att få kontakt med sina kunder och bygga relationer med dem.

 • E-postmarknadsföring är en annan populär teknik som gör det möjligt för företag att skicka riktade meddelanden till sina kunder och marknadsföra sina produkter och tjänster.

 • Innehållsmarknadsföring är en annan viktig aspekt av digital marknadsföring. Det handlar om att skapa innehåll av hög kvalitet som är utformat för att locka och engagera potentiella kunder. Innehåll kan ta många former, inklusive blogginlägg, videor, infografik och mer.

Det finns många kanaler att marknadsföra sig på och den bästa strategin är ofta att nyttja flera som kan stödja varandra.

Exempelvis att använda långsiktiga strategier i form av SEO i kombination med direkt marknadsföring så som Social Media eller betalda annonser i Googles plattformar.

De olika typerna av digital marknadsföring: Ett smörgåsbord av möjligheter

Inom digital marknadsföring finns det många olika strategier för marknadsföring online som du kan använda för att få ditt företag att växa. Nedan går vi in lite närmre i detalj på de olika.

Search Engine Optimization (Sökmotoroptimering eller SEO)

Om du vill synas när dina kunder söker på dina tjänster eller produkter och öka din försäljning långsiktigt så bör sökmotoroptimering (SEO) stå högst upp på din prioritetslistan.

SEO (Search Engine Optimization) är processen att optimera en webbplats för att öka dess synlighet och ranking på sökmotorernas resultatsidor (SERP).

Bild på dator, anteckningsblock, växt, glasögon och en kaffekopp på ett bord. På blocket står det SEO Checklist med olika delar av arbetet antecknat.

SEO innebär att man undersöker nyckelord och väljer dem naturligt i all text, samt att man använder metadata taggar för att öka sidans relevans.

Digitala marknadsförare måste komma ihåg att sökmotorer ständigt uppdaterar sina algoritmer, vilket innebär att bästa praxis kan förändras över tiden. Sökordsforskning är en integrerad del av SEO-strategier, eftersom det visar vad potentiella kunder anger i sökmotorn för att hitta ett företag eller en produkt.

I början av "sökmotor-eran" när Google var relativt nytt så användes metoder som kallades för "Keyword stuffing". Det innebar att man lite överallt på sin hemsida kunde skriva det sökord man önskade ranka för och vips så kunde man hamna först på Google.

Idag fokuserar sökmotorerna mer på det värde du kan ge dina kunder från din hemsida, vilket gör att Keyword stuffing inte längre är en acceptabel metod - istället bör man fokusera på att producera högkvalitativt innehåll som inkluderar relevanta termer i små utdrag samt relaterade synonymer eller LSI-termer (latent semantic indexing) där det är möjligt. Samt att alltid arbeta med andra aktörer online som kan ge dig naturliga bakåtlänkar till din hemsida, exempelvis som att gästposta på olika bloggar.

Social Media Annonsering (Social Media Marketing)

Social media marketing innebär att man använder sociala nätverk online som Facebook eller Twitter för att marknadsföra produkter eller tjänster, öka varumärkeskännedomen, generera leads eller bygga upp communities.

Marknadsföring via sociala medier bör integreras med andra former av digitala marknadsföringsinsatser; en idealisk social media manager bör ha kunskap om digitala verktyg och strategier.

BIld på en person utifrån personens synvinkel. I händerna håller personen en mobiltelefon och tar kort på körsbär för att lägga upp i sociala medier.

Sociala medier ger marknadsförare ett effektivt sätt att nå sin önskade målgrupp, med inbyggda engagemangsmätningar som ger marknadsförare verktyg för att mäta framgången med sitt innehåll och fatta välgrundade beslut. De gör det också möjligt att spåra kampanjens framsteg och samtidigt lyfta fram områden som kan förbättras.

Marknadsföring i sociala medier går utöver mätningar och ger även en annan viktig fördel: övervakning av konverteringar (ex. försäljning eller samtal) för din produkt eller tjänster online. På så sätt kan du hålla dig uppdaterad om kundpreferenser, marknadstrender och samtidigt snabbt reagera på eventuella negativa kommentarer - särskilt användbart för småföretag som inte har tillgång till resurser för att genomföra traditionella marknadsundersökningar.


En effektiv marknadsföringsstrategi för sociala medier kan genomföras antingen individuellt eller kollektivt av antingen en specialist, social media manager eller ett helt team; det är dock viktigt att alla marknadsföringsinsatser fungerar i harmoni.

En team-strategi kan vara mer framgångsrik eftersom den säkerställer kontinuitet och samordning av budskapet samtidigt som den skapar innehåll som är relevant för målgruppens behov.

E-postmarknadsföring (Email Marketing)

E-postmarknadsföring är en form av digital marknadsföring som innebär att du skickar e-post med reklam direkt till din målgrupp.

E-postmarknadsföring kan bidra till att öka varumärkeskännedomen, bygga kundrelationer, hålla dem engagerade mellan köp, öka försäljning och leads och till och med bidra till att öka intäkterna totalt sett. E-post är en direktkanal som gör det möjligt för företag att interagera direkt med kunderna i deras personliga inkorgar, och därför ingår den i de flesta digitala marknadsföringsstrategier.

En bild på en öppen laptop med en epost-inkorg öppen på skärmen.

För att lyckas med e-postmarknadsföring är det viktigt att du förstår din målgrupp. Identifiera medvetet deras behov, intressen och preferenser så att du kan skapa engagerande och relevant innehåll för dem.

Var dessutom konsekvent i dina e-postkampanjer, annars kanske prenumeranterna glömmer bort att du finns och slutar öppna dem helt och hållet. För maximal effektivitet kan du använda ett schemaläggningsverktyg för att planera innehållet under en månad.

För att undvika att spamma dina prenumeranter med e-post är det viktigt att använda opt-in-marknadsföring. Detta säkerställer efterlevnad av dataskyddslagar samt håller din lista så ren som möjligt genom att ta bort inaktiva och felaktiga e-postadresser så snart de visas i den.

Att använda uppmaningar till handling i e-postmeddelanden som uppmuntrar prenumeranterna att engagera sig i ditt varumärke bör dessutom bidra till att öka engagemanget från prenumeranterna.

Innehållsmarknadsföring (Content Marketing)

Content marketing innebär att man producerar och delar användbar information - blogginlägg, e-böcker, webbseminarier, videor - med potentiella kunder för att locka dem och skapa förtroende mellan de inblandade parterna.

Content marketing hjälper företag att visa sin expertis samtidigt som de positionerar sig som ledare inom sitt område; dessutom kan det komplettera sociala, e-post SMS och affiliate marknadsföringsstrategier.

Bild på kvinna som sitter vid datorn med ett headset och spelar in en video via mikrofon och dator. På bordet har hon en kaffekopp och en laptop som hon tittar på.

Content marketers är specialiserade på att producera värdefullt, relevant och engagerande innehåll som når fram till målgruppen och driver trafik tillbaka till webbplatsen. Framgångsrikt innehåll bör lösa ett problem eller ge pedagogisk information samtidigt som tittarna uppmuntras att vidta en åtgärd (till exempel att registrera sig för deras nyhetsbrev eller göra ett köp).

Innehållsstrategier kräver en djupgående kunskap om både din målmarknad och dina önskade mål, och en förmåga att skräddarsy innehåll specifikt för olika användarsegment i varje steg av försäljningstratten. Erfarna marknadsförare vet att detta bara kan ske genom att skräddarsy unika delar för varje steg.

Teknikföretag kan dela artiklar för professionell utveckling medan varumärken inom mat och dryck (som Graza, premium olivolja i USA) kan publicera recept eller livsstilstips.

Det är viktigt att innehållet resonerar med din målgrupp och uppfyller deras behov - denna insikt kan fås genom analys av sociala medier eller direkt undersökning av dem; verktyg för hantering av sociala medier som Demand Jump gör denna process enklare genom att ansluta marknadsförings- och försäljningsdata för att hjälpa till att identifiera vad som fungerar.

Pay-per-click-annonsering (PPC/PAID)

PPC-annonser syftar till att få klick på annonser, vilket i sin tur genererar fler webbplatsbesök och försäljning för dina produkter / tjänster. PPC är en alltmer populär form av onlineannonsering eftersom den ger konkret tillväxt och ROI - därav dess utbredda användning av företag över hela världen.

Bild på två persone bakifrån. De sitter vid ett skrivbord med en mobil och en dator med massa papper och staitsik på datorn. Beräkning av annonser sker på mobilen.

För att effektivt kunna genomföra PPC-kampanjer med störst chans för framgång krävs oftast en erfaren digital marknadsförare.

För att maximera dess effektivitet bör marknadsföring alltid optimeras. Beroende på vilken plattform marknadsföring görs så är metoderna och procedurerna för optimering olika.

Google Ads har flera olika kampanjtyper och plattformar (Google Sök, Display Ads, Youtube etc) medan Sociala plattformar så som Facebook ger dig möjlighet att annonsera på både Facebook och Instagram.

Våra "två cent"

Oavsett om du väljer SEO, marknadsföring på sociala medier, e-postmarknadsföring, innehållsmarknadsföring, PPC-reklam eller en kombination av dessa strategier, är nyckeln att hålla fokus, vara konsekvent och alltid leta efter sätt att förbättra och optimera dina kampanjer.

Vad kan du få ut av digital marknadsföring?

När det gäller att marknadsföra ditt företag erbjuder den digitala världen ett stort antal möjligheter att bygga varumärkeskännedom, driva webbplatstrafik och interagera med kunder.

Öka din försäljning

Med digital marknadsföring har du möjligheten att nå ut till hundratals potentialla kunder redan samma dag vilket ger dig ett otroligt kraftfullt sätt att öka din försäljning.

Kom först i Google

SEO är en viktig del av digital marknadsföring och kan hjälpa dig att förbättra din sökmotorranking och driva mer organisk trafik till din webbplats.

Öka dina kunders engagemang i dina tjänster, produkter och varumärke

Med sociala medier och e-postmarknadsföring kan du engagera dig i dina kunder och bygga varaktiga relationer med dem.

Låt fler veta om att du finns och öka din varumärkeskännedom

Genom att marknadsföra ditt företag online kan du nå en bredare publik och bygga upp varumärkeskännedom.

Nå en bredare publik än med traditionell marknadsföring

Genom att utnyttja kraften i digital marknadsföring kan du nå en bredare publik och öka dina chanser att göra en försäljning.

Få kostnadseffektiv marknadsföring och mätbara resultat

Faktum är att digital marknadsföring kan vara ett kostnadseffektivt sätt att marknadsföra ditt företag jämfört med traditionella marknadsföringsmetoder.

Öka trafiken till din webbplats

Med rätt digitala marknadsföringsstrategier kan du driva mer trafik till din webbplats och öka dina chanser att göra en försäljning.

Vilka är de största fördelarna med digital marknadsföring för ditt företag?

Alla företag är unika, oavsett om man arbetar inom samma branscher. Likaså har företag olika mål med marknadsföring, men nedan är några av de absolut vanligaste och de fördelar som ger mest värde för våra kunder.

Bild på person som håller i klossar av trä varvid alla har en del av teoretiska pelar inom företagande och marknadsföring. Marketing. Advertising. Logo. design. Brand. Strategy. Indntitty. Trust och Values.

Sprid ditt varumärke på ett enkelt, kostnadseffektivt och snabbt sätt

Med digital marknadsföring kan du komma igång direkt och betala enbart för värdefulla händelser så som visningar eller klick. Digital marknadsföring ger företag möjlighet att nå ut till en otroligt bred publik och öka sin synlighet online snabbt och kostnadseffektivt.

Få bättre resultat och ge värde med skräddarsytt budskap

Digital marknadsföring ger företag möjlighet att nå potentiella kunder när som helst och var som helst. Genom att använda olika digitala kanaler kan företag kommunicera med sina kunder på ett mer personligt sätt och anpassa sitt budskap för att passa deras behov.

Nå rätt kund, i rätt tid, till rätt pris

Digital marknadsföring ger företag möjlighet att nå en mer specifik och relevant målgrupp. Med olika marknadsföringsverktyg och tekniker kan företag rikta sin marknadsföring mot specifika demografiska grupper eller intresseområden.

Detta gör det möjligt för företag att maximera sin marknadsföringsbudget och nå ut till de personer som är mest benägna att köpa företagens produkter eller tjänster.

Traditionell marknadsföring vs Digital Marknadsföring

När du funderar över den optimala marknadsföringsstrategin för ditt företag är det viktigt att identifiera vilken form av marknadsföring som bäst uppfyller företagets mål och når ut till målgruppen.

Även om marknadsföring som vi känner den har funnits sedan 1800-talet, tog dess moderna form först under 1950-talet i och med TV:s explosionsartade popularitet. Innan dess bestod reklam främst av tryckt material.

Idag använder många företag både traditionella och digitala metoder i sina strategier för att nå kunder och bygga upp varumärkeskännedom.

Utmärkande skillnader

Digital och traditionell marknadsföring skiljer sig väsentligt åt på så sätt att digital marknadsföring förlitar sig på onlineplattformar för att nå konsumenterna, medan de plattformar som används för traditionell marknadsföring är traditionella metoder såsom tidningar, radio, TV och skyltar mm.

Digital marknadsföring: Bara fördelar?

Digital marknadsföring har många fördelar jämfört med traditionell marknadsföring, t.ex. kan man spåra mätvärden och tillhandahålla riktat innehåll för specifika demografiska grupper. Dessutom kan annonsplaceringen anpassas för att öka synligheten och engagemanget för ditt budskap. Det krävs inte heller månader av planering eller hundratals anställda och långa ledtider för att byta en bild, budskap eller annons som ska nå några hundra tusen personer, det räcker oftast med en person.

I motsats till traditionell marknadsföring anpassas digital marknadsföring ständigt i takt med att tekniken och konsumenternas preferenser förändras. Nya taktiker som röstsökning och annonser på sociala medier läggs till i mixen, och därför är det viktigt att hålla sig informerad om digitala taktiker för att kunna ligga steget före konkurrenterna. Men med ny teknik som tillkommer regelbundet kanske det som fungerade en dag inte längre gäller nästa dag; kampanjer måste därför ständigt utvärderas för att se om de är effektiva.

Traditionell marknadsföring: En föråldrad metod?

Några av fördelarna med traditionell marknadsföring är att bygga upp varumärkeskännedom och etablera närvaro på den lokala marknaden. Har du lyckan att etablera en butik med ett stort skyltfönster på en upptagen gata så kan detta vara fördelaktigt. Dessutom kan återvinning av material som flygblad eller tidningsannonser spara ditt företag både tid och pengar om du har ett tidlöst eller återupprepande budskap.

Å andra sidan har traditionell marknadsföring flera nackdelar som gör den mindre effektiv, till exempel att den inte ger en mätbar avkastning på investeringen och att den inte når ut till kunderna lika lätt. Dessutom kan det vara svårt att spåra om kunderna har läst din tidningsannons eller tittat på en TV-reklam - utan någon form av undersökning eller uppföljning. Det gör att det kan vara omöjligt att veta om dina traditionella marknadsföringsinsatser var effektiva eller inte.

Även om traditionell marknadsföring har sina nackdelar kan det fortfarande vara ett bra sätt att öka sin närvaro på den lokala marknaden och engagera en lokal målgrupp. Om du kombinerar de båda metoderna kan du också nå bredare och mer varierande målgrupper - det gäller bara att hitta den balans som fungerar för ditt företag.

Hur lyckas man med digital marknadsföring?

För att lyckas med digital marknadsföring måste företag ha en väldefinierad strategi och använda rätt kanaler för att nå sina mål. En av de viktigaste faktorerna för framgång är att förstå sin målgrupp och vad de söker efter online.

Genom att genomföra noggrann forskning och analysera kundbeteenden kan företag skapa relevant och engagerande innehåll som lockar potentiella kunder.

En annan viktig faktor för framgång är att använda rätt kanaler för att nå ut till sin målgrupp. Genom att identifiera vilka kanaler som är mest effektiva för att nå sina målgrupper kan företag maximera sin synlighet och nå ut till fler potentiella kunder.

Det är också viktigt att kontinuerligt övervaka och analysera resultaten av sin marknadsföring för att kunna göra justeringar och förbättringar när det behövs.

I slutändan handlar digital marknadsföring om att skapa en stark online-närvaro och kommunicera med potentiella kunder på ett effektivt sätt. Genom att använda rätt kanaler och strategier kan företag nå nya kunder och dubbla sin verksamhet.

Med vår guide kan du lära dig grunderna i digital marknadsföring och ta ditt företag till nästa nivå.

Digital Marknadsföring 101: Lär dig grunderna i digital marknadsföring

Digital marknadsföring har förändrat sättet vi når ut till kunder och marknadsför våra produkter och tjänster.

Bild på en hand som håller i en mobiltelefon med texten YOU CAN.

När vi skall lära oss digital marknadsföring är det viktigt att veta hur digital marknadsföring skiljer sig från traditionell marknadsföring för att förstå hur vi kan nyttja de olika metoderna och plattformarna på bästa sätt.

Nedan har vi strukturerat på ett enkelt sätt hur man kan skapa en solid grund med goda förutsättningar för framgång och en mycket god lönsamhet med digital marknadsföring.

1. Lär känna och förstå din målgrupp

Att känna till sin målgrupp är det första steget i att skapa en effektiv marknadsföringsstrategi. Du måste förstå vilka dina potentiella kunder är, vilka intressen och preferenser de har och vad som motiverar dem att fatta ett köpbeslut.

Här är några viktiga faktorer att tänka på när du definierar din målgrupp:

 • Ålder, kön, plats och annan demografisk information
 • Intressen, hobbyer och livsstilspreferenser
 • Smärtpunkter och utmaningar som de står inför
 • Hur de föredrar att konsumera information
 • Vad motiverar dem att köpa (dina produkter/tjänster)

Ju bättre du förstår din målgrupp, ju bättre annonsering kan du göra och skräddarsy dina marknadsföringsbudskap så att de når fram till dem och skapa innehåll som är direkt anpassat till deras behov och intressen.

Några viktiga frågor man kan ställa sig själv:

 • Vilka problem löser min produkt/tjänst eller på vilket sätt gör min produkt/tjänst min kunds liv bättre?
 • Vilka är de vanligaste problemen mina kunder stöter på som min produkt/tjänst hjälper dem med?
 • Vad gör min produkt/tjänst för mina kunder som inte mina konkurrenter gör?

2. Definiera dina mål och syften

Nästa steg är att definiera dina mål och syften. Vad vill du uppnå med din digitala marknadsföringsstrategi? Vill du öka webbplatstrafiken, generera leads, förbättra varumärkeskännedomen eller öka försäljningen? Oavsett vilka dina mål är, se till att de är specifika, mätbara, accepterade/uppnåbara, relevanta och tidsbundna (S.M.A.R.T:a mål).

Några vanliga mål 

 • Medvetenhet
 • Interaktion
 • Trafik
 • Försäljning
 • Uppföljning

När du har definierat dina mål kan du dela upp dem i mindre, genomförbara delmål.

Om ditt mål t.ex. är att öka trafiken till din webbplats kan dina mål omfatta följande:

 • Öka den organiska trafiken med 20 % under de kommande sex månaderna
 • Öka hänvisningstrafiken med 10 % genom gästbloggning
 • Öka trafiken till sociala medier med 15% genom riktade annonser
 • Genom att dela upp dina mål i mindre delmål kan du skapa en färdplan som vägleder dina digitala marknadsföringsinsatser.

3. Genomför en SWOT-analys

En SWOT-analys är ett användbart verktyg som kan hjälpa dig att utvärdera ditt företags styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Genom att göra en SWOT-analys kan du identifiera områden där du behöver förbättra dig och möjligheter som du kan dra nytta av.

Så här gör du en SWOT-analys:

 • Styrkor: Identifiera företagets styrkor, t.ex. det unika säljargumentet, den lojala kundbasen eller den utmärkta kundservicen.
 • Svagheter: Identifiera företagets svagheter, t.ex. brist på resurser, dåligt rykte på nätet eller föråldrad teknik.
 • Möjligheter: Identifiera möjligheter på marknaden, t.ex. nya trender, framväxande marknader eller luckor i konkurrensen.
 • Hot: Identifiera hot mot ditt företag, t.ex. nya konkurrenter, förändrade marknadsvillkor eller ekonomiska nedgångar.

Genom att göra en SWOT-analys kan du utveckla en digital marknadsföringsstrategi som utnyttjar dina styrkor, tar itu med dina svagheter, drar nytta av möjligheter och minskar hoten för långsiktig framgång. 

Mer konkret så används denna information för att formulera ditt budskap (copy), bilder, filmer och vilka vinklar, stories mm som du med fördel kan fokusera på i din strategi. 

4. Att lära dig välja rätt digitala marknadsföringskanaler

Att välja rätt marknadsföringskanaler för din kampanj är en av de absolut viktigaste delarna vilket kan antingen hjälpa eller stjälpa din marknadsföring.

Här är det bra att ha erfarenhet och tidigare ha lite kunskap om de olika plattformens styrkor och svagheter, samt en mycket god förståelse för din målgrupp, verksamhet samt dina produkter och tjänster.

A. Förstå din målgrupp

Att förstå din målgrupp är grundläggande för alla framgångsrika marknadsföringsstrategier. Olika digitala marknadsföringsplattformar har olika möjligheter när det gäller att rikta in sig på specifik demografi, intressen och beteenden.

Ägna gott om tid åt att undersöka och förstå din publiks preferenser, onlinebeteenden och de plattformar de aktivt engagerar sig med. Med denna kunskap kan du med säkerhet välja en plattform som gör det möjligt för dig att effektivt nå och engagera din målgrupp.

Grundläggande frågeställningar du kan ställa dig här:

 • Vilka plattformar använder din målgrupp för att söka efter information?
 • Vilka plattformar använder din målgrupp för att handla?
 • Vilka plattformar använder sin målgrupp för att socialisera?
 • Vilka medier föredrar min målgrupp, bild, video, text?
 • Vilket språkbruk använder min målgrupp?

B. Utvärdera dina behov av plattformens funktioner och verktyg

Varje digital marknadsföringsplattform erbjuder ett unikt utbud av funktioner och verktyg. Det är viktigt att noggrant utvärdera de olika och ta reda på vilka som är en bra match för ditt företag, din målgrupp och din kampanj.

Några ofta eftertraktade funktioner inkluderar automatisering av e-postmarknadsföring, hantering och schemaläggning av sociala medier, skapande och hantering av innehåll, verktyg för sökmotoroptimering (SEO) och robusta analys- och rapporteringsmöjligheter.

När du anpassar dina affärsbehov och mål med plattformens möjligheter kan du prioritera de funktioner som är mest avgörande för din framgång med din marknadsföring och hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

 • Är vår produkt/tjänst så pass ny att ingen känner till den? - Då kan vi behöva skapa medvetenhet om att vi finns, på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Vilken plattform är bäst för det, som samtidigt kan nå den målgrupp vi vill exponeras för?


eller

 • Är vår produkt/tjänst intuitiv nog att den inte behöver någon introduktion så att vi kan gå direkt på försäljning? - Nu kan vi vilja ha en plattform som har mycket information som kan nyttjas till att finna min exakta målgrupp som vill köpa, för att skapa så bra kostnad per köp, lead eller samtal (mfl. målsättningar).


C. Utvärdera din budget

Budgetöverväganden spelar en viktig roll för att välja en lämplig digital marknadsföringsplattform.

Utvärdera prissättningsmodellerna för olika plattformar och avgör om de överensstämmer med dina ekonomiska möjligheter. Vissa plattformar erbjuder prisnivåer baserat på antalet användare eller inkluderade funktioner. Dessutom är det viktigt att överväga plattformens skalbarhet.

Kommer den budget du angett att tillgodose tillväxten av ditt företag och möjliggöra framtida expansion? En av de absolut smartaste tillvägagångssätten är att alltid ha budget till att testa olika plattformar för att finna den som fungerar bäst för ditt ändamål. 

D. Utvärdera din kampanj

Beroende på de mål som du satt upp så skiljer sig genomförandet stort. 

Om du skall genomföra en marknadsföringskampanj i flera steg med flera plattformar så kan det ha sina fördelar.

En av de vanligaste sätten att genomföra en kampanj och samtidigt få ut så mycket värde som möjligt från sin investering är att dela upp den i två eller fler steg;

 1. Medvetenhet (ex. Social Media) - Skapa medvetenhet om produkt/tjänst
 2. Försäljning (ex. Social Media) - Riktad marknadsföring till de som redan är medvetna
 3. Uppföljning (ex. Email Marketing) - Riktad marknadsföring i form av merförsäljning, minska återbetalningar etc.

Anledningen till att man vill använda sig av en flerstegsmetod är för att vi människor generellt känner oss mer bekväma att ta beslut om saker och ting vi redan känner till. 

Första steget handlar helt enkelt om att låta personer veta om dina produkter och tjänster så att nästa budskap de ser med “30% rabatt” - blir mycket mer attraktivt. För helt okända produkter, releaser och nysläpp kan man även gå in och skapa mer avancerade kampanjer. 

Sista steget kan ha flera olika syften och mål men några vanliga är att skapa merförsäljning i form av upsells, crossells, öka kundens trygghet och minska återbetalningar genom att ge gratis produkter, tjänster eller kampanjkoder på nästa köp, medlemskap mm. 

Är din strategi att arbeta med en helhet kan du vilja implementera en långsiktig SEO strategi som komplement till den betalda direkta marknadsföringen. 

E. Besluta marknadsföringsmetoder och plattformar

Nu bör du ha rätt bra kunskap om vad du vill uppnå och hur du skulle kunna uppnå det. 

Några av de vanligaste plattformarna att nyttja för marknadsföring idag är:

 • Facebook
 • Instagram
 • Google Ads

Det är otroligt värdefullt att lära sig mer om de olika plattformarna och bekanta sig med hur de fungerar för att få ett bra grepp om dem, samt och vilka resultat de kan skapa för din verksamhet. 

Genom att följa dessa riktlinjer kan du navigera i det stora landskapet av digitala marknadsföringsplattformar med högre trygghet och skapa dig en bild av hur du bör gå tillväga för bästa resultat. Kom ihåg att att förstå dina mål, målgrupp, plattformsfunktioner och budget kommer att bana väg för en framgångsrik digital marknadsföringsresa.

F. Skapa övertygande innehåll

Att skapa övertygande innehåll är en viktig del av alla digitala marknadsföringsstrategier. Ditt innehåll ska vara informativt, engagerande och relevant för din målgrupp. 

Här är några tips på hur du skapar innehåll:

Identifiera din målgrupps smärtpunkter och utmaningar och skapa innehåll som adresserar dem.

 1. Använd visuella element som bilder, infografik eller videor för att förbättra ditt innehåll och göra det mer engagerande.
 2. Använd rubriker och underrubriker för att bryta upp innehållet och göra det lättare att läsa. 
 3. Använd en tydlig och koncis skrivstil som är lätt att förstå. 
 4. Använd nyckelord strategiskt för att optimera ditt innehåll för sökmotorer.

Med övertygande innehåll kan du engagera din målgrupp och etablera dig som en ledande inom din bransch. 

Ett ledord vi använder är att alltid fokusera på värdet du ger din kund. 

G. Mät och analysera dina resultat

Att mäta och analysera dina resultat är avgörande för att avgöra hur effektiv din digitala marknadsföringsstrategi är.

 1. Trafik till webbplatsen: Spåra antalet besökare på din webbplats, var de kommer ifrån och vilka sidor de besöker.
 2. Konverteringar: Spåra antalet leads eller försäljningar som genereras av dina digitala marknadsföringsinsatser.
 3. Engagemang: Spåra antalet likes, kommentarer, delningar eller retweets som ditt innehåll får på sociala medier.
 4. ROI: Spåra din avkastning på investeringen (ROI) för varje digital marknadsföringskanal.

Tack vare dessa mått kan du identifiera vad som fungerar och vad som inte gör det och anpassa din strategi därefter.

Nedan hittar du några olika verktyg som kan hjälpa dig att få bättre insikt, resultat och framgång med digital marknadsföring.

H. Testa och optimera

Att testa och optimera din marknadsföringsstrategi är avgörande för att maximera resultatet. Genom att testa olika annonser, målgrupper och budskap kan du hitta vad som fungerar bäst för att locka nya kunder och öka försäljningen.

I. Felsökning: Vanliga frågor

Hur lång tid tar det att se resultat av en digital marknadsföringsstrategi?

Det beror på flera faktorer, till exempel dina mål, din budget och de digitala marknadsföringskanaler du använder. I allmänhet tar det minst tre till sex månader att se betydande resultat.

Hur mycket kostar en digital marknadsföringsstrategi?

Kostnaden för en digital marknadsföringsstrategi beror på flera faktorer, t.ex. dina mål, de digitala marknadsföringskanaler du använder och konkurrensnivån i din bransch. Du kan börja med en liten budget och justera den i takt med att du ser resultat.

Måste jag anlita en digital marknadsföringsbyrå för att skapa en strategi?

Inte nödvändigtvis, men det kan vara bra att arbeta med en digital marknadsföringsbyrå som har erfarenhet och expertis när det gäller att skapa effektiva strategier. Det kan både spara pengar och ge bättre resultat i det långa loppet.

Våra “två cent”

Att skapa en effektiv digital marknadsföringsstrategi kräver noggrann planering och genomförande.

Se till att förstå din målgrupp, definiera dina mål och syften, genomför en SWOT-analys, välj rätt digitala marknadsföringskanaler, skapa övertygande innehåll samt mät och analysera dina resultat. Följer du våra råd så kan du skapa en strategi som hjälper dig att nå din målgrupp, generera leads och öka konverteringarna.

Viktiga delar många glömmer eller förbiser

För att lyckas med din digitala marknadsföring är det viktigt att skapa en väl genomtänkt marknadsföringsplan. Många förbiser dock de viktigaste faktorerna som krävs för att deras marknadsföringsstrategi ska vara effektiv:

Glöm inte att sätta tydliga mål

Börja med att sätta tydliga och mätbara mål för din marknadsföring. Vill du öka antalet besökare på din webbplats? Vill du öka försäljningen? Genom att sätta mål kan du mäta framgången av din marknadsföringsstrategi. Läs mer i avsnittet om målsättning.

Om du inte vet vem du skall prata med så blir det svårt att prata på deras språk. Identifiera din målgrupp och anpassa ditt budskap

En annan viktig del är att identifiera din målgrupp. Vilka är de? Vad vill de ha? Genom att förstå din målgrupp kan du skapa innehåll och budskap som går hem hos dem. Detta kommer i sin tur att hjälpa dig att bygga en starkare relation med dina kunder och öka dina chanser att lyckas. Läs mer i avsnittet lär känna och förstå din målgrupp.

Sätt inte en ferrari på en skolväg. Välj rätt kanaler för rätt budskap.

Men det handlar inte bara om att känna sin målgrupp, det handlar också om att välja rätt kanaler för att nå dem. Olika plattformar är olika bra på olika saker.

Bilder på plattformar så som pinterest eller instagram kan kräva hög kvalitet och god produktion för att ens synas, medan media på plattformar så som TikTok kan vad som helst gå bra.

Med så många tillgängliga marknadsföringskanaler kan det vara svårt att bestämma sig för vilka man ska använda. Sociala medier, sökmotoroptimering, e-postmarknadsföring - alla har sina egna unika fördelar. Om du noggrant överväger din målgrupps preferenser och dina marknadsföringsmål kan du välja de kanaler som kommer att ha störst inverkan på din målgrupp och skapa bäst resultat.

Digitala marknadsföringsverktyg och resurser

Nedan har vi listat några av de viktigaste faktorerna och några hjälpredor som du kan dra nytta av. Observera att idag blir data mer och mer viktigt men samtidigt blir det också mer viktigt med privacy och GDPR.

Även om Google och liknande plattformar gör vad de kan för att hänga med i tiderna är det viktigt att du ser till att ha koll på dessa saker innan du börjar samla in data. Vill du läsa mer kan du läsa vidare hos Think With Google som skriver Google mer om framtiden inom marknadsföring.

Webbanalys: Förstå din målgrupp och spåra din webbplats prestanda

Att förstå sin målgrupp är avgörande för att kunna utveckla en effektiv digital marknadsföringsstrategi. Verktyg så som Google Analytics ger värdefulla insikter om dina webbplatsbesökare, så att du kan analysera deras beteende, demografi och intressen. Den här informationen kan hjälpa dig att skräddarsy dina marknadsföringsinsatser så att de bättre når fram till din målgrupp.

Populära verktyg för webbanalys:

 • Google Analytics

För dig som arbetar inom branscher som kräver mer kontroll över den information som samlas in, eller önskar en mer framtidssäker lösning med mer kontroll så kan nedan vara bra alternativ:

 • Matomo (tidigare Piwik)
 • Piwik PRO
 • Fathom Analytics
 • Simple Analytics
 • GoatCounter
 • Umami
 • KoKo Analytics

Till skillnad från Google Analytics erbjuder dessa verktyg integritetsfokuserad webbplatsanalys genom att ha som ambition att ge webbplatsägare fullständig kontroll över sina data, tillhandahålla anonymiserade och aggregerade data och inte spåra någon personlig information från webbplatsbesökarna.

Alla verktyg är även olika och ger olika möjligheter, vissa har mer lika funktioner men kan ändå skilja sig åt. Bra är att prova sig fram.

Sökordsanalys: Dominera sökmotorrankningar

Nyckelord är grunden för varje framgångsrik SEO-strategi. SEMrush, Ahrefs och MOZ mfl. tillhandahåller omfattande verktyg för sökordsforskning som gör att du kan identifiera relevanta sökord, analysera deras sökvolym och bedöma konkurrensen. Rikta in dig på rätt nyckelord, optimera webbplatsens innehåll och öka dina chanser att rankas högre i sökmotorresultaten.

Populära verktyg för sökordsanalys (keyword research):

Ahrefs

Ahrefs SEO-verktyg erbjuder en omfattande analys av länkar, nyckelord och organisk trafik. Huvudsakligen och nästan enbart fokuserat på sökmotoroptimering.

SEMrush

SEMrush är ett bra avrundat verktyg som erbjuder sökordsforskning, konkurrentanalys, webbplatsgranskning (site audit) och spårning av sociala medier. Men du kan även få information om betald annonsering och hjälp att optimera din hemsida.

Moz

Moz erbjuder en komplett SEO-svit som innehåller länkanalys, sökordsforskning, webbplatsgranskning och optimeringsrekommendationer med många fler funktioner

Google Ads (kostnadsfritt)

I Google Ads kan du få reda på information om sökningar på ett relativt enkelt sätt för att veta vilka sökord som är relevanta och får sökningar.

Google Search Console (kostnadsfritt)

Google Search Console (GSC) är ett kostnadsfritt verktyg som hjälper webbplatsägare att övervaka och underhålla sin närvaro i Googles sökresultat.

Här får du möjlighet att se information om sökfrågor, fel och liknande som kan hjälpa dig att förbättra synlighet och prestanda.

E-postmarknadsföring: Automatisera nyhetsbrev och kampanjer

Genom att nyttja verktyg för e-postmarknadsföring förenklar det processen och låter dig skapa personliga och riktade meddelanden som resonerar med din publik. Med e-postmarknadsföringsverktyg kan du skapa en bättre kundupplevelse där du kan benämna personer vid namn och rekommendera relevanta produkter/tjänster.

Detta ger dig möjlighet att få glada kunder då du alltid kan vara relevant och slippa upplevas “spammig”. Utifrån en bredare synpunkt kan du också med e-postmarknadsföringsverktyg följa upp hur dina kampanjer går och optimera dem för maximal effekt.

Observera att det är viktigt att respektera dina prenumeranter- och kunders val om marknadsföring och att du alltid behöver deras godkännande för utskick.

Populära verktyg för E-postmarknadsföring:

 • Mailchimp
 • Constant Contact
 • ConvertKit
 • AWeber
 • Campaign Monitor
 • Omnisend

Konkurrentanalays: Se vad dina konkurrenter gör

SEMrush erbjuder också kraftfulla funktioner för konkurrentanalys, så att du kan få insikter i dina konkurrenters strategier. Du kan identifiera deras toppresterande nyckelord, bakåtlänkar och innehåll och utnyttja denna information för att förfina din egen digitala marknadsföringsstrategi.

Populära verktyg för konkurrentanalyser:

Semrush
Bild på dashboard från SEMRUSH för sökordsforskning

SEMrush är inte bara bra för sökord men även ett populärt verktyg för digitala marknadsförare som vill göra konkurrentanalyser och kan tillhandahålla omfattande information om konkurrenter från betald marknadsföring till SEO.

Ahrefs
Bild på Ahrefs för sökordsforskning i digital marknadsföring

Ahrefs är liksom SEMrush ett bra och populärt verktyg för SEO men kan också hjälpa dig med din konkurrentanalys genom insikter i betald och organisk marknadsföring.

Similarweb
Bild på Similarwebs för sökordsforskning inom digital marknadsföring.

Med SimilarWeb kan du få insikter om webbplatstrafik och engagemang, inklusive data om hänvisningskällor, populära sidor och användardemografi. Dock för mindre till medelstora svenska hemsidor kan deras information vara begränsad.

BuzzSumo
Bild på Buzzumo för sökords och content research

Med BuzzSumo kan du få bra insikter i vad som pågår online och vilken typ av innehållsmarknadsföring (content marketing) som är relevant att arbeta med. BuzzSumo ger värdefull hjälp att analysera dina konkurrenters innehåll på sociala medier och på webben.

Google Trends
Bild på Google trends för konkurrentanalys och trender i google sök.

Google Trends är gratis och erbjuds av Google. Här ger Google värdefull och intressant insikt i vad som händer i världen utifrån sin sökmotors synpunkt. Det är inte bara intressant att se när vi tar upp sökmotorn med Fotbolls-VM, matchinformation eller frågor om Schlagern.

Google Trends kan även hjälpa med otroligt värdefull information om aktuella händelser eller trender. Detta hjälper inte oss bara med att se vilken marknad vi bör arbeta mer med men även vilka tjänster och inlägg vi bör fokusera på för att hålla oss trendiga och värdefulla.

Digital marknadsföring utbildning

Om du vill utöka dina kunskaper inom digital marknadsföring finns det otaliga onlineutbildningsalternativ. Online kan du hitta allt från specialiserade kurser till omfattande program. 

Nedan har vi samlat några av de webbplatser som vi tycker är enklast att åt och som innehåller det mest kvalitativa innehållet som dessutom ger dig mest värde för din tid och investering:

Google Digital Garage

Google Digital Garage erbjuder gratis onlinekurser inom digital marknadsföring och andra ämnen relaterade till digital kompetens. Du kan lära dig om SEO, sökannonsering och webbanalys.

LinkedIn Learning

LinkedIn Learning erbjuder kurser i en mängd olika ämnen, bland annat digital marknadsföring. Kurserna ges av branschexperter och kan nås med en LinkedIn Premium-prenumeration.

Coursera

Coursera är en onlineutbildningsplattform som samarbetar med toppuniversitet och organisationer för att erbjuda kurser i en mängd olika ämnen, inklusive digital marknadsföring. Kurserna ges av branschexperter och kan genomföras enligt ett flexibelt schema.

CXL Academy (Avancerad marknadsföring)

CXL Academy är en onlineplattform för lärande som erbjuder kurser om konverteringsoptimering och digital analys.

Vanliga frågor om digital marknadsföring

För att hjälpa dig att bättre förstå och kanske besvara några uteblivande frågor du sitter inne på så har vi sammanställt en lista över vanliga frågor och svar.

Vilken är den bästa digitala marknadsföringsstrategin för småföretag?

Digital marknadsföring för småföretag har ofta inte en universallösning. De strategier som fungerar bäst beror ofta på flera faktorer såsom; målgrupp, mål och budget.

Att implementera dessa strategier är dock ingen garanti för framgång.

Det krävs oftast tid, kunskap, viss erfarenhet och en förståelse av marknaden och konkurrensen för att uppnå önskade resultat.

Hur lång tid tar det att se resultat av digital marknadsföring?

Vissa strategier, som pay-per-click-annonsering, kan ge omedelbara resultat, medan andra, som SEO, kan ta flera månader att se resultat.

Oavsett vilken strategi du väljer är en av nyckelfaktorerna till framgång din vilja att marknadsföra dig själv.

Du måste vara entusiastisk över ditt varumärke och villig att anstränga dig för att skapa goda förutsättningar för framgångsrik marknadsföring. Det är viktigt att ha rätt förväntningar och tålamod när man implementerar digitala marknadsföringsstrategier.

Behöver jag en webbplats för digital marknadsföring?

I dagens digitala tidsålder så är det nästan ett måste för att inge ett tryggt och seriöst intryck hos potentiella kunder, vilket ofta är en förutsättning för att någon skall vilja gå från besökare eller potentiell kund - till en betalande kund. Även om det är viktigt så är det inte alltid nödvändigt.

Småföretag kan marknadsföra sig på sociala medier och andra kanaler utan att ha en webbplats.

Hur mycket kostar digital marknadsföring?

Kostnaden för digital marknadsföring beroende på vilka specifika strategier och kanaler du använder. Vissa strategier, till exempel marknadsföring via sociala medier, kan vara gratis, medan andra, till exempel pay-per-click-annonsering, kan vara dyrare.

Det är viktigt att sätta en budget och prioritera de strategier som ger bäst avkastning på investeringen.

När det gäller pay-per-click-annonsering (PPC) är det också viktigt att ha i bakhuvudet att i många fall så är dina resultat linjära i relation till den budget du är villig att använda.

Detta gör ofta att de som är villiga att satsa mer, också har större chans och potential att skapa mer resultat.