...

Webbdesign, hemsidor designade för att öka er försäljning

Profit Media

Uppdaterad: 2023-07-10

Bild på kvinna som sitter vid datorn med en ny och modern hemsida på skärmen.

Webbdesign har blivit en central del av dagens företagsstrategier. Med ökningen av digitala plattformar och e-handel, har betydelsen av en väl utformad och användarvänlig hemsida aldrig varit större. Bra webbdesign är konsten att skapa estetiskt tilltalande och funktionella webbplatser. Det handlar om att kombinera visuella element som färger, typsnitt och bilder med tekniska aspekter som navigation, layout och användarvänlighet.

En väldesignad hemsida kan göra underverk för ett företags försäljning. Detta beror på att människor naturligt dras till visuellt tilltalande och lättanvända webbplatser.

Därför är bra webbdesign viktigt

Webbdesign är avgörande för företagets online framgång. En korrekt utformad webbplats kan öka företagets synlighet online, förbättra användarupplevelsen och i slutändan öka försäljningen.

Här är några anledningar till varför webbdesign är viktigt:

Användarupplevelse

Användarupplevelse, eller UX, är en central aspekt av webbdesign. En bra användarupplevelse innebär att webbplatsens besökare finner den lätt att navigera, intressant och värdefull. Detta leder till högre kundnöjdhet, fler återkommande besökare och ökad försäljning.

Sökmotoroptimering (SEO)

En väl utformad webbplats kan förbättra företagets SEO, vilket gör det lättare för potentiella kunder att hitta företaget online. Genom att följa bästa praxis för SEO i webbdesign, kan företag öka sin synlighet på sökmotorer som Google och Bing, vilket kan leda till ökad webbplats trafik och försäljning.

Varumärkesbildning

En professionellt utformad webbplats kan förbättra företagets varumärkesbild. Detta kan bygga förtroende hos potentiella kunder och göra det mer sannolikt att de kommer att göra affärer med företaget. En snygg och funktionell webbplats kan ge ett intryck av professionalism och trovärdighet, vilket kan hjälpa till att bygga starka kundrelationer.

Om webbdesign

Webbdesign är den visuella aspekten av en webbplats och omfattar allt från layout och färger till typografi och övergripande estetik.

Men det handlar inte bara om att få en webbplats att se snygg ut. En väldesignad webbplats är intuitiv, användarvänlig och skräddarsydd för att uppfylla målgruppens behov. Det handlar om att kombinera form och funktion för att skapa en onlineupplevelse som inte bara är trevlig utan också hjälper företag att uppnå sina mål.

Webbdesign i historien

En bild på en äldre dator från tidigt 90 tal där det växer en buske genom den stora skärmen.

Webbdesign har genomgått en betydande utveckling sedan internets födelse. Under 1990-talet var webbsidorna mestadels textbaserade med begränsad grafik. Webbdesign var då mer av en teknisk utmaning än en kreativ process. Man behövde kunna programmera för att skapa hemsidor.

Under 2000-talet började webbdesign att bli mer användarvänlig. Webbplatser blev mer interaktiva och visuellt tilltalande. Med utvecklingen av tekniker som CSS (Cascading Style Sheets) och JavaScript, blev det möjligt att skapa mer dynamiska och attraktiva webbplatser.

Idag är webbdesign en konstform. Med användning av avancerade verktyg och tekniker, kan designers skapa imponerande och engagerande webbplatser. Webbdesign har blivit en kritisk komponent för att skapa en framgångsrik online närvaro.

Olika typer av webbdesign

Det finns flera olika typer av webbdesign, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. En av de mest populära typerna är responsiv design. Denna typ av design anpassar sig till skärmstorleken på den enhet som används för att visa webbplatsen. Detta gör att webbplatsen ser bra ut på alla enheter, från stora datorskärmar till små mobiltelefoner.

En annan populär typ av webbdesign är adaptiv design.

Till skillnad från responsiv design, där layouten ändras dynamiskt beroende på skärmstorleken, använder adaptiv design flera fasta layouter som växlar beroende på skärmstorleken.

Slutligen har vi s.k minimalistisk design. Denna typ av design fokuserar på att hålla allting så enkelt och rent som möjligt. Minimalistisk design är ofta mycket effektiv, eftersom den ger en klar och tydlig användarupplevelse.

Viktiga principer för bra webbdesign

Det är många element som utmärker bra webbdesign, nedan har vi samlat några av de viktigaste delarna. Har vi missat några? Hör av dig så uppdaterar vi artikeln!

Syfte, tydlighet och utseende

 • visuellt tilltalande design som inte är överväldigande
 • relevant för företagets varumärke
 • konsekvent design som gör att upplevelsen av webbplatsen skapar en god upplevelse; färger, typsnitt, knappstilar och rubrikstorlekar mfl.

Lätt att navigera med god användbarhet

 • intuitiv och designad för målgrupp
 • webbvänliga element
 • interaktiv men inte irriterande

Användarfokuserad design

 • berättande
 • tillgänglig information
 • informativt och koncist innehåll

Google optimering integrerad i webbdesign

Syfte, tydlighet och utseende

Syftet med en webbdesign bör vara tydligt redan från början. Den ska spegla varumärkets identitet och kommunicera dess värderingar på ett effektivt sätt.

En visuellt tilltalande design som inte är överväldigande och konsekvent när det gäller färger, typsnitt, knappstilar och rubrikstorlekar kan förbättra användarupplevelsen och hålla besökarna kvar på webbplatsen längre, vilket ökar chansen för konverteringar.

Lätt att navigera med god användbarhet

Användbarhet är en viktig aspekt av webbdesign. En webbplats som är lätt att navigera, intuitiv och utformad för målgruppen kommer sannolikt att få ett större engagemang, vilket leder till mer försäljning och konverteringar.

Webbvänliga element som tydliga call-to-action-knappar, välorganiserade menyer och interaktiva funktioner kan förbättra användbarheten avsevärt.

Miniatyr-screenshot som föreställer ren webbdesign. På bilden visas en miniatyrbild av en hemsida med en stor grön växt som hero-image och lite text.

Användarfokuserad webbdesign

En användarfokuserad webbdesign handlar om att förstå målgruppens behov och beteenden och skapa en webbplats som uppfyller dessa krav. Detta innebär att presentera information på ett tydligt och tillgängligt sätt, tillhandahålla informativt och koncist innehåll och se till att webbplatsen är lätt att navigera.

Webbdesign handlar inte bara om att skapa en vacker webbplats. Det är också viktigt att designa en webbplats som är lätt att använda och förstå. Detta kallas användarfokuserad design.

Användarfokuserad design innebär att man tar hänsyn till användarens behov och förväntningar när man skapar en webbplats. Det kan innebära att man gör det lätt att navigera på webbplatsen, att informationen är lätt att hitta och att webbplatsen laddar snabbt.

För att skapa en användarvänlig webbplats, är det viktigt att förstå vem din målgrupp är och vad de vill ha. Genom att förstå din målgrupp, kan du skapa en webbplats som uppfyller deras behov och förväntningar.

Google (sökmotoroptimerad) optimerad webbdesign

I dagens digitala tidsålder är det viktigt att ha en Google-optimerad webbdesign. Detta innebär att man implementerar SEO-strategier, taggar element på rätt sätt, tillhandahåller värdefull information och säkerställer snabba laddningstider. En Google-optimerad webbplats rankas högre i sökresultaten, vilket gör den mer synlig för potentiella kunder och leder till mer trafik till webbplatsen.

När det gäller SEO är webbdesign en viktig faktor. En väl utformad webbplats kan hjälpa till att förbättra din SEO genom att göra det lättare för sökmotorer att hitta och indexera ditt innehåll.

Några enkla saker du kan hålla koll på för en sökmotoroptimerad hemsida:

En ren och organiserad webbdesign gör det enkelt för sökmotorer att hitta och indexera ditt innehåll. Detta kan i sin tur leda till högre rankingar på sökmotorresultatsidorna (SERP).

En snabb laddande webbplats är också viktig för SEO. Sökmotorer som Google belönar webbplatser som laddar snabbt, eftersom det ger en bättre användarupplevelse.

Webbdesign som är mobilvänlig. Med en ökande mängd människor som använder sina mobila enheter för att surfa på webben, uppskattar sökmotorer webbplatser som är optimerade för mobila enheter. En mobilvänlig webbdesign kan hjälpa till att förbättra din SEO genom att göra det lättare för användare att navigera och interagera med din webbplats på sina mobila enheter.

Hur man går tillväga för att skapa en hemsida med bra webbdesign: en lathund för grunden till en bra hemsida

Att skapa en webbplats med bra webbdesign kan verka överväldigande, men det behöver inte vara det.

Viktigt att tänka på innan du börjar:

Olika typer av tillvägagångssätt ger olika resultat. För att uppnå bra webbdesign krävs en kombination av faktorer.


Skräddarsydd hemsida eller en hemsida från en mall?

Du kan välja en skräddarsydd webbplats eller en webbplats från en mall, beroende på dina behov och din budget. Att välja en hemsida från en mall kan ge dig fördelarna i att du får en färdig hemsida inom några dagar och du kan dessutom (ofta) få den till ett lägre pris.

Nackdelarna är dock att hemsidan sällan är helt unik och eller kan anpassas till 100% ut efter dina behov, ytterligare är du beroende av uppdateringar från utvecklaren av mallen vilket kan resultera i tekniska problem och potentiella intrång om din hemsida slutar få uppdateringar om exempelvis utvecklaren eventuellt slutar uppdatera mallen.

En skräddarsydd hemsida är också något att föredra då den i många fall kommer vara helt unik dig och ditt företag samt utvecklas till 100% ut efter de behov och önskemål du har. Med skräddarsydd webbdesign anpassas varje pixel till att matcha ditt varumärke och dina kunder. En skräddarsydd hemsida är oftast lite dyrare men är mycket mer värdefullt då du får en helt egen tillgång i företaget och tryggheten av att du kan få hjälp från din webbdesigner om du behöver uppdateringar eller ändringar tillförligtligt.

Din hemsida är en del av dig och ditt företag så det är viktigt att alltid förhandla villkoren i tid så att du inte slutar med en hemsida som inte uppdateras eller visar tekniska fel och skapar en dålig upplevelse för dina kunder.

1. Fokus på användarupplevelse

Webbdesigner som tittar på mobil med färgstickor framför sig i olika färger och ritar upp en layout för mobil webbdesign.

Användarupplevelsen (UX) är en viktig aspekt av webbdesign. En användarvänlig webbplats som är lätt att navigera på och som ger relevant information kan ha stor betydelse för hur framgångsrik din webbplats blir. För att förbättra UX bör du tänka på följande:

 • Använd en tydlig och kortfattad navigeringsmeny
 • Se till att din webbplats är mobilanpassad
 • Använd grafik och multimedia för att öka engagemanget
 • Optimera sidhastighet och prestanda
 • Se till att din webbplats är tillgänglig för alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättning

2. Färger: Välj rätt färgschema

En bild på ett färghjul med alla regnbågens färger.

Färgschemat är en viktig aspekt av webbdesign som kan påverka stämningen och tonen på din webbplats. Välj ett färgschema som stämmer överens med ditt varumärke och som tilltalar din målgrupp. Tänk på följande när du väljer färgschema:

 • Använd färger som kompletterar varandra
 • Tänk på färgpsykologin och hur den påverkar användaren
 • Använd färg för att markera viktiga element på sidan

Vill du veta mer om färger har vi ett jätteintressant inlägg om färger.

3. Typografi: Välj rätt typsnitt

Samlingsbild med texter som säger

Typografi är en annan viktig aspekt av webbdesign som kan påverka användarnas engagemang. Effektiv typografi innebär att man väljer rätt typsnitt, storlek och stil för att säkerställa att texten är läsbar och lätt att läsa. Tänk på följande när du väljer typografi:

 • Använd ett typsnitt som stämmer överens med ditt varumärke och din målgrupp
 • Se till att teckensnittet är läsbart på alla enheter
 • Använd typsnittets storlek och stil för att skapa hierarki på sidan

4. Ha ett tydligt mål och var tydlig i din kommunikation

Man som beskriver målbild för hemsidor på en whiteboard.

En tydlig call-to-action (CTA) är avgörande för att driva konverteringar och förbättra användarnas engagemang. Din CTA bör vara framträdande och lätt att hitta på sidan. Tänk på följande när du skapar en CTA:

 • Använd ett handlingsorienterat språk
 • Se till att CTA:n är relevant för sidans innehåll
 • Använd kontrasterande färger för att få CTA:n att sticka ut

5. Optimera för SEO

Bild på whiteboard med texten SEO i mitten. Pilar sträcker sig till SEO texten med mindre rubriker som beskriver olika SEO tekniker.

Effektiv SEO kan bidra till att förbättra din webbplats synlighet på sökmotorernas resultatsidor (SERP). För att optimera din webbplats för SEO bör du tänka på följande:

 • Använd relevanta nyckelord i hela innehållet
 • Optimera metatitlar och beskrivningar
 • Använd rubriktaggar (H1, H2, H3) för att skapa hierarki på sidan
 • Se till att din webbplats är mobilanpassad
 • Optimera bilder för snabbare laddningstider


För dig som vill ranka ännu högre i Google, läs mer om hur du kan sökmotoroptimera din hemsida här.

Efterlevnaden: att välja hosting för din hemsida

För en så smärtfri och underhållsfri drift av hemsidan som möjligt så bör du välja platsen för din hemsida med omsorg. Det finns olika alternativ och de olika alternativen har sina fördelar och nackdelar. Nedan beskriver vi några av de vanligaste.

Bild på en hand som håller en mobiltelefon som från skärmen projecerar ett neon-moln i 3d. Symboliserar webbhosting i molnet.

Webhotell för din webbplats fördelar och nackdelar

Webhotell är en service som gör din webbplats tillgänglig på internet. Det finns olika typer av webbhotell, inklusive delat webbhotell, dedikerat webbhotell och VPS-webbhotell. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar.

En av de största fördelarna med webbhotell är att det är kostnadseffektivt. Du behöver inte investera i egen serverutrustning eller underhåll. Istället betalar du en månatlig eller årlig avgift till webbhotellföretaget.

Dessutom kan du enkelt skala upp eller ner dina resurser baserat på din webbplats trafik. Om du förväntar dig en ökning av trafiken kan du enkelt uppgradera ditt webbhotellpaket. Omvänt kan du nedgradera ditt paket om du märker att du inte använder alla dina resurser.

En nackdel med webbhotell är att du delar resurser med andra webbplatser på samma server. Detta kan leda till prestandaproblem om en annan webbplats på samma server drar mycket trafik. Dessutom kan säkerheten vara en oro om ett annat företag på samma server har blivit utsatt för en hackerattack.

Webbhotell kan också kräva att du själv behöver uppdatera SSL-certifikat och mjukvaran som din hemsida är byggd i så som WordPress för att minimera risken för att bli utsatt för hackers och skadlig kod.

Molnhosting för din webbplats fördelar och nackdelar

Molnhosting är en annan typ av webbhotell som använder molnteknologi för att distribuera din webbplats över flera server. Detta innebär att din webbplats alltid är tillgänglig, även om en server går ner.


En av de stora fördelarna med molnhosting är skalbarhet. Du kan enkelt skala upp eller ner dina resurser baserat på din webbplats trafik. Dessutom betalar du bara för de resurser du faktiskt använder, vilket kan vara mer kostnadseffektivt än traditionell webbhotell.


Molnhosting är också mer pålitligt än traditionell webbhotell eftersom din webbplats finns på flera servrar. Om en server går ner kommer din webbplats fortfarande att vara tillgänglig på de andra serverna.


En nackdel med molnhosting är att det kan vara mer komplicerat att konfigurera och hantera än traditionell webbhotell. Men vanligtvis om du betalar för någon prenumeration i ett befintligt molnhotell så slipper du detta och ofta är allt du behöver bry dig om - är att svara på dina kunders mail och telefonsamtal som kommer från hemsidan.

Fördelar med att välja oss

Varje projekt är unikt och förtjänar en skräddarsydd lösning. Vi arbetar med dig för att förstå dina affärsmål, målgrupp och varumärkesidentitet för att skapa en skräddarsydd webbdesign och en vacker, anpassad, funktionell hemsida som hjälper dig nå dina mål.

 • Du som kund kommer alltid först och tillsammans arbetar vi nära dig för att förstå dina behov och förväntningar.

 • Designprocessen anpassas för att du skall få en lätt och smidig relation där vi hjälper dig med vad du bör tänka på och gör allt för att du skall känna att du har en partner som bryr sig om dig och dina affärsmål.

 • Vi erbjuder också omfattande efterföljande support och underhåll för att säkerställa att din webbplats fortsätter att prestera på högsta nivå. Vi tror att vår framgång beror på din framgång, och vi är här för att stödja dig varje steg på vägen.

Ta det inte från oss, ta det från våra kunder

"Mycket nöjd med vår hemsida.  Jag hade kontakt med Filip som är lyhörd, proffsig, hjälpsam och otroligt snabb. Rekommenderas varmt"


- Media Khalid, VD, Mölndals Tandklinik AB

"Brukar vara generellt skeptisk när man pratar med säljare men till skillnad från andra företag så fick jag ett väldigt professionellt intryck när jag pratade med Carolina, så gav dom en chans vilket jag inte ångrar en sekund!


- Christian Starke, VD, Removed By Laser AB

"Filip och Carolina på Profit Media har hjälpt oss att skapa en ny hemsida. Vi har upplevt dem kompetenta, engagerade och lyhörda för våra krav och önskningar. Kommunikationen har fungerat jättebra och de har varit lätta att nå under hela processen. Det har resulterat i en fin och lättnavigerad hemsida som också är tillgänglighetsanpassad för att uppfylla kraven i lagen om ”tillgänglighet till digital offentlig service. Dessutom en mycket prisvärd hemsida i relation till det arbete som lagts ner. Så vi kan varmt rekommendera Profit Media! :)"


- Tandvården Habo AB

Vanliga frågor om webbdesign

För att hjälpa dig att bättre förstå webbdesign har vi sammanställt en lista över vanliga frågor och gett detaljerade svar. Från att förstå grunderna i webbdesign till att lära dig mer om vikten av SEO.

Vad kostar en webbdesigner?

Kostnaden för en webbdesigner kan variera mycket beroende på deras erfarenhetsnivå, specialisering och den specifika omfattningen av projektet. Generellt sett kan du förvänta dig att betala någonstans från några hundra till flera tusen kronor per timme för en professionell webbdesigner.


Det är viktigt att notera att kostnaden för en webbdesigner inte bara inkluderar tiden de lägger på att faktiskt designa webbplatsen, utan också tiden de spenderar på att möta med dig för att diskutera projektet, forskning och planering, och eventuella ändringar eller revisioner som kan behövas.

När du anlitar en webbdesigner är det viktigt att ha en tydlig förståelse för vad som ingår i deras avgifter och att se till att alla parter är överens om projektets omfattning och tidslinje innan arbetet börjar. Detta kan hjälpa till att undvika eventuella missförstånd och säkerställa att alla parter är nöjda med slutresultatet.


Priserna beror på projektets storlek och natur som kan kräva en rad olika kompetenser utöver endast webbdesign, vilket gör att ett timpris kan skilja sig stort. Men i många fall finns det möjlighet att förhandla ett fastpris anpassat för projektet.

Vad kostar en hemsida med bra webbdesign?

Ett av de mest vanliga frågorna vi får är "Hur mycket kostar bra webbdesign?" Svaret på denna fråga är inte enkelt, eftersom kostnaden för webbdesign kan variera mycket beroende på en rad olika faktorer.

För det första beror kostnaden för webbdesign på omfattningen av projektet. En enkel webbplats med bara några sidor kommer att kosta mindre än en komplex webbplats med hundratals sidor, anpassade funktioner, och avancerade interaktiva element.

För det andra beror kostnaden för webbdesign också på kvaliteten på designen. En webbplats som är professionellt designad och byggd med moderna webbstandarder och bästa praxis kommer att kosta mer än en webbplats som är slarvigt sammansatt med dålig kod och dålig design.

Vad gör en webbdesigner?

En webbdesigners huvuduppgift är att skapa attraktiva och funktionella webbplatser. Designprocessen börjar med att förstå kundens behov och mål, och sedan skapa en design som uppfyller dessa.

Webbdesigners arbetar också med en rad olika tekniker och verktyg, inklusive HTML, CSS, JavaScript, och olika designprogram. De måste också hålla sig uppdaterade med de senaste trenderna och bästa praxis inom webbdesign.

Slutligen, en bra webbdesigner är också en problemlösare. De måste kunna identifiera och lösa problem, och de måste ständigt tänka på hur de kan förbättra användarens upplevelse.

Hur blir man webbdesigner?

Om du är intresserad av att bli en webbdesigner, har jag några råd att ge. Först och främst, börja med att lära dig grunderna i design och kodning. Det finns massor av resurser online, inklusive gratis kurser och tutorials, som kan hjälpa dig att komma igång.

För det andra, bygg upp en portfölj. Detta är ditt chans att visa upp ditt arbete och visa potentiala arbetsgivare vad du kan göra. Se till att inkludera en variation av projekt, inklusive både webbplatser och andra digitala verk.

För det tredje, nätverka. Anslut dig till andra designers och utvecklare, både online och offline. Dessa kontakter kan vara ovärderliga när det kommer till att hitta jobb och bygga upp din karriär.

Rulla till toppen