Annonsering i Sociala Medier: Så skapar du framgångsrika annonser

Profit Media

Uppdaterad: 2023-07-10

Bilder på ett social media team som arbetar på en social media kampanj

Sociala medier har blivit en oumbärlig plattform för att skapa kontakter och utbyta information, foton och videor med varandra över hela världen.

Dessa plattformar har i grunden förändrat hur vi lever våra liv och hur vi gör affärer, samt hjälpt många företag att expandera till nya målgrupper och nå fler potentiella kunder.

Utvecklingen av sociala medier har haft en betydande inverkan på reklamen. De tidigaste sociala medierna, som Myspace, tillät inte användarna att annonsera direkt till kund eller via betalda samarbeten/partners. Dessa plattformar fungerade dock fortfarande som en viktig inkörsport till Internet.

Facebook och Twitter tog snart fart med lanseringen av sina självbetjäningsannonser, vilket gjorde det möjligt för företag att rikta in sig på specifika grupper av människor baserat på deras demografi, intressen och beteenden.

Genom annonsering i sociala medier kan företag rikta sig till specifika målgrupper med specifika budskap. Detta skapar möjligheter att skapa annonser som ökar räckvidden samtidigt som de skapar medvetenhet, ökar försäljningen och kan ge potentiella kunder mer relevanta annonser för produkter och tjänster som kan fylla ett verkligt värde i deras liv.  

Därför bör ditt företag överväga annonsering i sociala medier

Med fler konsumenter än någonsin som vänder sig till sociala plattformar för information och underhållning - över 4,5 miljarder1 användare runt om i världen - så är det helt logiskt för marknadsförare att investera i annonser riktade mot dessa kanaler.

En av de största fördelarna med online marknadsföring är att man kan rikta in sig på sin målgrupp utifrån faktorer som ålder, plats, kön, yrke och intressen - detta gör det mycket enklare att nå rätt personer vid rätt tidpunkt jämfört med traditionella offline-metoder och till mycket lägre kostnader.

Ytterligare en fördel med sociala medier är att det är mer sannolikt att ditt innehåll delas på sociala medier eftersom det är mer autentiskt och relaterbart.

(1. Källa: Statista)

Vad är annonsering i sociala medier?

Annonsering i sociala medier innebär att man använder sociala medieplattformar för att marknadsföra produkter, tjänster eller varumärken.

Det handlar om att skapa och distribuera riktade annonser för att nå en specifik målgrupp på plattformar som Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn med mera.

Hur fungerar annonsering i sociala medier?

Annonsering i sociala medier fungerar enligt modellen pay-per-click (PPC) eller pay-per-impression (PPI). Annonsörer skapar annonser i plattformens annonshanterare, definierar sin målgrupp baserat på demografi, intressen och beteenden, fastställer en budget och startar kampanjen. Plattformen använder sedan algoritmer för att visa annonserna för den avsedda målgruppen.

Framgång i annonsering beror till stor del på hur väl annonsörer kan använda dessa plattformar och förstå hur plattformens algoritm arbetar för att på bästa sätt skapa de önskade resultaten.

Hur fungerar annonsering i sociala medier?

Valet av sociala medieplattformar beror på din målgrupp och dina marknadsföringsmål.

Annonsering i sociala medier är möjligt på flera olika plattformar. Bilden visar logotyper i 3d. Facebook, linkedin, Twitter, Instagram, Youtube, TikTok.

Mätbara resultat

Kostnadskontroll

Några av de mest populära plattformarna för annonsering är:


Facebook

Med över 2,0 miljoner1 aktiva användare (23, Q1) varje dag, erbjuder Facebook en bred räckvidd och olika inriktningsalternativ.

statistic id346167 facebook number of daily active users worldwide 2011 2023

(1. Källa: Statista)

Instagram

Instagram är perfekt för företag med visuellt tilltalande innehåll och har mer än 2 miljarder2 aktiva användare varje månad.

statistic id272014 global social networks ranked by number of users 2023

(2. Källa: Statista)

Youtube

Youtube, som del av Google är nog Googles mest populära social media plattform som ligger rakt under Facebook i aktiva månatliga användare med 2,5 miljarder3 aktiva användare per månad. Med mellan till långformat är detta en ypperlig plattform för annonser till rätt målgrupper.

(3. Källa: Statista)

Twitter

Twitter är känt för sina realtidsuppdateringar och är effektivt för att nå en bred publik och främja trendiga ämnen.


LinkedIn

LinkedIn används främst för professionella nätverk och är lämpligt för B2B-annonsering och riktad till yrkesverksamma inom specifika branscher.


Pinterest

Pinterest är perfekt för företag med visuellt orienterade produkter och ger användarna möjlighet att upptäcka och spara idéer.

Så kommer du igång med annonser i sociala medier

Innan du ger dig i kast med annonsering på sociala medier är det viktigt att du förstår grunderna. I nedan avsnitt går vi kort igenom några grunder som är bra att känna till för att kunna greppa annonsering.

Mätetal som ger dig kontroll

Det finns olika mått som du bör använda när du mäter kampanjens framgång: visningar, engagemang, klick och konverteringar. 

Impressions representerar hur många gånger en annons visades oavsett klickfrekvens, medan engagement mäter hur många som interagerade med eller delade din annons genom kommentarer, likes eller delningar.

Klick finns ofta i två versioner, ett som registreras när någon enbart klickat i din annon och sedan finns det länkklick.

Är du ute efter besökare till hemsidan bör du titta på detta mått. Mäter du hur många som hört av sig från din annonsering i form av konverteringar så bör detta vara din utgångspunkt.

Enskilt är mätetalen bra indikatorer för olika annonsmål och tillsammans så kan dessa mätetal berätta mycket mer. Såsom hur framgångsrik din annons är och vad din målgrupp anser om din annonsering. Saker som hjälper dig utforma bättre annonsering över tid. 

Annonstyper och mobilanpassning

Det finns olika typer av annonser för sociala medier.

Varje plattform erbjuder sin egen uppsättning annonsformat och alternativ - till exempel är Instagram känt för att skapa högre engagemang än andra kanaler; Facebook tillhandahåller video- och karusellannonser som gör att du kan visa upp flera produkter eller tjänster; Twitter erbjuder till och med enheter som retargeting.

I takt med att användningen av mobila enheter ökar är det viktigt att annonser på sociala medier är optimerade för mobil användning.

Detta innebär att se till att de är lätta att skilja från organiska inlägg med tydlig text, information och distinkt varumärke.

Skapa en strategi för din annonsering

Att sätta upp mål och KPI:er och definiera vad som är viktigt för dig är avgörande för att en kampanj ska bli framgångsrik. 

Bild på ett skrivbord med en tidning. Tidningen har flera logotyper i sig och en mobiltelefon i mitten.

Mål, målgrupp, plattform och budget

Det är också viktigt att hitta din målgrupp. Genom att förstå vilka dina kunder är, deras problem, vilka publikationer de läser och/eller vilka influencers de följer så kan du skapa en skräddarsydd kampanj med större sannolikhet att ge dig goda resultat.

Sociala medieplattformar ger dig möjlighet att rikta in dig på användare baserat på demografi eller intressen samt att använda befintliga målgrupper, såsom följare eller besökare.

Då resultaten ofta är knutna till de möjligheter du har att utföra annonsering på så är det viktigt att du tar dig tid och bekantar dig med alla funktioner på varje plattform innan du väljer en som ditt kampanj-medium.

Annonsering i sociala medier kan vara kostnadseffektivt om ditt innehåll är effektivt, men för att säkerställa maximal avkastning från din budget och investering så är det viktigt att en budget fastställs innan någon annonseringsstrategi påbörjas.

När du fastställt (1) mål, (2) målgrupp, (3) plattform och (4) budget har du en bra grund och med lite tidigare erfarenhet behöver du nog inte mycket mer vägledning än så. Men om du vill dyka djupare i strategi för digital annonsering kan du läsa mer om det i vårt inlägg om digital marknadsföring.

Vilka sociala medieplattformar är bäst för annonsering?

Att välja den perfekta plattformen för annonsering på sociala medier är ingen liten uppgift.

Många faktorer måste beaktas - från innehållstyp och målgruppsmatchning till huruvida användare på den specifika plattformen aktivt använder den eller inte - men framför allt måste du se till att din plattform har en stor och aktiv användarbas som matchar demografin för din tänkta målgrupp.

Facebook och Instagram, två av de mest använda sociala nätverken som båda erbjuder stora användarbaser med olika annonsformat. Varje plattform har dock sina egna fördelar och nackdelar. Instagram och Pinterest är perfekta för företag som producerar visuellt baserat innehåll (t.ex. frisörsalonger), medan YouTube och Facebook är mer inriktade på att skapa och konsumera videoinnehåll.

Facebook har en äldre användarbas och skulle vara en idealisk plattform för att marknadsföra tjänster som riktar sig specifikt till äldre demografiska grupper.

Tänk på vilka annonser varje plattform stöder och att den prismodellen de erbjuder passar ditt ändamål; vill du betala per klick eller per visning?

Dessutom kräver vissa plattformar att du använder deras verktyg för att skapa annonser medan andra tillåter dig att ta med verktyg från tredje part som du själv har skapat, köpt eller hyr.

Läs mer nedan för en mer ingående beskrivning om hur de olika plattformarna skiljer sig och vilken du bör använda.

Allt du behöver veta för att komma igång med Facebook-annonsering

Bild på en Facebook logotyp och facebook chat logotyp i 3d. Med blå bakgrund.

Betalda Facebook annonser ger dig möjlighet att nå en målgrupp baserat på demografisk information och intressen, vilket säkerställer att ditt budskap når de avsedda mottagarna och hjälper till att driva trafik tillbaka till din webbplats.

Facebook erbjuder en otrolig möjlighet för företag att nå sin målgrupp genom riktade annonser.

Intressanta fakta om Facebook

Innan vi dyker ner i Facebook-annonseringens värld, låt oss utforska några fascinerande fakta om plattformen:

1. Massiv användarbas

Facebook har svindlande 2,9 miljarder aktiva användare varje månad, vilket gör det till den största sociala medieplattformen globalt.

2. Olika demografiska grupper

Facebooks användarbas spänner över olika demografiska grupper, vilket gör den till en idealisk plattform för företag som riktar sig till ett brett spektrum av målgrupper.

3. Mobil dominans

98% av Facebooks användare använder plattformen via mobila enheter, vilket gör Facebook till en utmärkt plattform för mobil-annonsering.

4. Alternativ för inriktning av rika annonser

Facebook erbjuder annonsörer en uppsjö av inriktningsalternativ, inklusive demografi, intressen, beteenden och till och med anpassad målgruppsinriktning.

5. Engagerande annonsformat

Från bilder och videor till karuseller och samlingar - Facebook erbjuder ett brett utbud av annonsformat som gör det möjligt för företag att skapa fängslande och interaktiva annonser.

Ett smörgåsbord av olika annons-format

Facebook erbjuder olika format och placeringar för annonsering i sin sociala media plattform, vilket gör det möjligt för företag att nå sin målgrupp på olika sätt. Här är några av de (idag) mest populära alternativen:

Olika annonsformat för Facebook annonser. TV. Bild på flödesannons. Mitten. Bild på Karusellannons. TH. Bild på Story-annons.

1. Annonser i flödet

Feed-annonser visas direkt i användarnas nyhetsflöden och blandas sömlöst med organiskt innehåll. De kan vara i form av bilder, videor, karuseller eller samlingar, vilket gör att företag kan visa upp sina produkter eller tjänster på ett effektivt sätt.

2. Annonser i högerkolumnen

Annonser i den högra kolumnen visas på höger sida av Facebooks skrivbordsgränssnitt. Även om de kan få lägre engagemang jämfört med flödesannonser, kan de fortfarande vara ett effektivt sätt att nå användare.

3. Annonser för Instant Articles

Instant Articles-annonser är särskilt utformade för mobila enheter och visas i artiklar som användarna får tillgång till via Facebooks Instant Articles-funktion. Dessa annonser ger användarna en inbyggd och fördjupad upplevelse.

4. Publiknätverk

Facebooks Audience Network utökar annonsörernas räckvidd bortom Facebook genom att visa annonser på tredjepartsappar och webbplatser. Denna placering gör det möjligt för företag att få kontakt med sin publik på olika plattformar.

5. Annonser i Messenger

Messenger-annonser visas i Facebook Messenger, vilket gör det möjligt för företag att nå användare när de deltar i privata konversationer. Dessa annonser kan vara i form av bilder, videor eller karusellannonser.

Fördelar med annonsering på Facebook

Oöverträffad räckvidd

Med miljarder aktiva användare erbjuder Facebook oöverträffad räckvidd, vilket gör det möjligt för företag att få kontakt med sin målgrupp i stor skala.

Avancerad målgruppsinriktning

Facebooks sofistikerade inriktningsalternativ gör det möjligt för företag att begränsa sin målgrupp baserat på demografi, intressen, beteenden och till och med specifika anpassade målgrupper.

Engagerande annonsformat

De många olika annonsformat som finns tillgängliga på Facebook gör det möjligt för företag att skapa fängslande och interaktiva annonser som når fram till deras målgrupp.

Kostnadseffektivt

Facebook-annonsering kan vara mycket kostnadseffektivt, med möjlighet att ställa in budgetar och budstrategier som passar olika affärsmål.

Mätbara resultat

Facebook tillhandahåller omfattande analys- och rapporteringsverktyg som gör det möjligt för företag att spåra resultatet av sina annonskampanjer och optimera dem för bättre resultat.

Nackdelar med annonsering på Facebook

Annonsutmattning

Med den ständiga strömmen av innehåll på Facebook kan användarna bli okänsliga för annonser, vilket leder till annonströtthet.

Begränsad organisk räckvidd

På grund av Facebooks algoritmförändringar har den organiska räckvidden minskat avsevärt, vilket gör det nödvändigt för företag att investera i reklam för att nå sin önskade publik.

Bekymmer med integriteten

Facebook har utsatts för granskning när det gäller dataintegritet, vilket kan leda till att vissa användare tvekar att engagera sig i annonser.

Inledande tips för att komma igång med annonsering på Facebook

Att komma igång med Facebook-annonsering kan vara överväldigande, men med dessa inledande tips kommer du att vara på väg mot en framgångsrik kampanj:


 • Definiera dina mål: Innan du börjar med Facebook-annonsering bör du tydligt definiera dina marknadsföringsmål. Oavsett om det handlar om att driva webbplatstrafik, öka varumärkeskännedomen eller generera leads, kommer ett tydligt mål att vägleda din strategi.


 • Lär känna din målgrupp: Att förstå din målgrupp är avgörande för effektiv annonsering i sociala medier. Använd Facebooks inriktningsalternativ för att begränsa din målgrupp baserat på demografi, intressen och beteenden.


 • Övertygande kreativ annonsering: Skapa visuellt tilltalande och engagerande annonsmaterial som fångar din målgrupps uppmärksamhet. Använd högkvalitativa bilder eller videor, övertygande text och tydliga uppmaningar till handling för att uppmuntra användarna att vidta önskad åtgärd.


 • Testa och optimera: Nöj dig inte med den första annonsen du skapar. Testa olika varianter av dina annonser för att identifiera vilka som resonerar bäst med din publik. Optimera kontinuerligt dina kampanjer baserat på de data och insikter som tillhandahålls av Facebooks analysverktyg.

Hur mycket kostar det att annonsera på Facebook?

Kostnaden för att annonsera på Facebook kan variera beroende på olika faktorer, inklusive din målgrupp, annonsrelevans, konkurrens och den budstrategi du väljer. Facebook erbjuder olika prismodeller, t.ex. kostnad per klick (CPC) eller kostnad per tusen visningar (CPM).

Hur börjar jag annonsera på Facebook?

Att komma igång med Facebook-annonsering är en enkel process. Här är stegen för att börja din resa med annonser i sociala medier:

1. Skapa en företagssida på Facebook

Om du inte redan har en, skapa en Facebook-företagssida för ditt varumärke eller företag. Detta kommer att fungera som grunden för dina annonseringsinsatser.

Bild på en webbläsare som har uppe skapa ditt företagskonto hos Facebook

Så här skapar du ett Företagskonto i Företagshanteraren:

 1. Gå till Meta Företagshanteraren.
 2. Klicka på Skapa konto.
 3. Ange företagets namn, ditt namn och din e-postadress till arbetet och klicka på Nästa.
 4. Ange dina företagsuppgifter och klicka på Skicka.

2. Skapa ett Annonskonto

Skapa ett Annonskonto, som ger dig de verktyg och resurser som krävs för att hantera dina Facebook-annonskampanjer effektivt.

Bild på en webbläsare som har uppe rullgardinslista på facebook där man markerat annonskonton

Lägg till ett annonskonto i Företagshanteraren i Facebook:

 1. Gå till Företagsinställningar
 2. Klicka på Konton i vänstermenyn. 
 3. Klicka sedan på Annonskonton
 4. Klicka på den blå rullgardinsmenyn Lägg till
 5. Välj: Skapa ett nytt annonskonto.

3. Koppla ihop din Facebooksida med de resurser du vill använda

När du har ett företagskonto och ett annonskonto så behöver du koppla dina resurser till ditt företagskonto för att kunna nyttja dem tillsammans. Sidan får inte idag vara kopplad till ett annat företag och du måste också äga sidan för att det skall gå. 

Annonsering sociala medier 3. Koppla ihop din Facebooksida med de resurser du vill anvanda Profit

Lägg till en sida till Företagshanteraren i Facebook:

 1. Gå till Företagsinställningar
 2. Klicka på Konton i avsnittet Företagsresurser. 
 3. Klicka sedan på Sidor
 4. Klicka på Lägg till i rullgardinsmenyn, välj Lägg till en sida
 5. Ange Facebook-sidans namn. Klicka på Lägg till sida.

4. Definiera ditt kampanjmål

När du skapar din första kampanj ska du välja ditt mål baserat på dina marknadsföringsmål. Facebook erbjuder olika alternativ, t.ex. varumärkeskännedom, räckvidd, trafik, engagemang, konverteringar och mer.

BIld på Facebook annonshanetrar hur man skapar en kampanj i facebook med de olika målen så som försäljning, leads, interaktion mm.

5. Fastställ budget och schema

Bestäm budget och schema för din annonskampanj. Du kan ange en daglig eller livstidsbudget och välja hur länge du vill att dina annonser ska visas.

6. Rikta in dig på din målgrupp

Använd Facebooks inriktningsalternativ för att definiera din målgrupp baserat på demografi, intressen, beteenden och mer. Detta säkerställer att dina annonser når rätt personer.

BIld på Facebook annonshanetrar hur man skapar en kampanj i facebook med de olika målen så som försäljning, leads, interaktion mm.

7. Skapa engagerande annonsmaterial

Utforma dina annonser, oavsett om det är en bild, video, karusell eller samling, med hänsyn till din målgrupps preferenser och intressen.

Här är det viktigt att du arbetar med flera olika typer av annonser för att alltid testa vad som din publik tycker om mest. 

8. Övervaka och optimera

Håll ett öga på hur dina annonskampanjer presterar med hjälp av Facebooks analysverktyg. Gör justeringar och optimeringar baserat på data för att säkerställa optimala resultat.

Bild på Facebooks alla inställningar av vilka KPIer man kan visa.

Facebook erbjuder dig att se och mäta ut efter en mängd olika mått vilket gör det möjligt för dig att få god kontroll över din annonsering i sociala medier. 

Våra tankar

Facebook-annonsering ger företag en otrolig möjlighet att nå sin målgrupp effektivt. Med sin massiva användarbas, olika annonsformat och exakta inriktningsalternativ kan företag utnyttja Facebooks reklamplattform för att uppnå sina marknadsföringsmål.

Vanliga frågor

Kan jag annonsera på Facebook utan en Facebook Business Page?

Nej, du behöver en Facebook Business Page för att köra annonser på plattformen. Den ger dig de nödvändiga verktygen och funktionerna för att skapa och hantera dina annonskampanjer.

Kan jag rikta in mig på specifika platser med Facebook-annonsering?

Ja, Facebook låter dig rikta in dig på specifika platser baserat på länder, regioner, städer eller till och med en radie runt en viss plats.

Hur lång tid tar det innan Facebook-annonser godkänns?

Facebook granskar och godkänner vanligtvis annonser inom 24 timmar. Godkännandeprocessen kan dock ta längre tid under högsäsong eller om annonsen kräver manuell granskning.

Kan jag köra annonser på Facebook utan en stor budget?

Ja, Facebook-annonsering kan vara kostnadseffektivt, och du kan ställa in budgetar som passar dina affärsmål. Börja med en mindre budget och öka den gradvis när du ser positiva resultat.

Allt du behöver veta för att komma igång med Instagram-annonsering

Instagram har blivit ett populärt val för annonsörer tack vare sin visuellt tilltalande karaktär och stora användarbas.

Med över en miljard aktiva användare varje månad erbjuder Instagram en unik möjlighet att visa upp produkter och tjänster genom övertygande bilder och reklamkampanjer.

Instagrams logotyp i 3d. Annonsering i sociala medier på instagram.

Intressanta fakta om Instagram

Massiv användarbas

Instagram har över en miljard aktiva användare varje månad1, vilket gör det till en av de största sociala medieplattformarna i världen. Plattformen är särskilt populär bland yngre personer, med 60%2 av användarna i åldersgruppen 18-34år.


Visuellt tilltalande 

Instagram är i första hand en visuell plattform, med tonvikt på högkvalitativa bilder och videor. Plattformens fokus på estetik gör den till en idealisk plattform för att visa upp produkter, livsstilsinnehåll och kreativ varumärkesprofilering.

Marknadsföring med hjälp av influencers

Instagram har blivit ett nav för influencer-marknadsföring, där många företag samarbetar med populära influencers för att marknadsföra sina produkter eller tjänster.

Influencers på Instagram har etablerat lojala följarskaror och kan effektivt förstärka räckvidden och effekten av reklamkampanjer.

Hög grad av engagemang

Instagram har högre engagemangsgrad jämfört med Facebook och Twitter. Högre engagemangsgrad kan visa på många saker men när företag söker fler likes och högre engagemang i sitt varumärke så är detta en bra indikation.

Tillgängliga format och placeringar för Instagram-annonsering

För att effektivt kunna annonsera på Instagram är det viktigt att förstå vilka format och placeringar som finns tillgängliga. Instagram erbjuder olika alternativ som alla passar olika annonsmål.

Bild på en öppen laptop och en person som håller i en telfon med ett instagram eller social media flöde uppe.

De (idag) viktigaste formaten och placeringarna inkluderar:

1. Annonser i flödet

Feed ads visas i användarnas Instagram-flöde när de scrollar genom innehållet. Dessa annonser kan innehålla bilder, videor och karusellformat, så att annonsörer kan visa upp sina produkter eller berätta en övertygande varumärkeshistoria.

Feed-annonser smälter sömlöst in i organiskt innehåll, vilket ökar sannolikheten för att användarna engagerar sig.

2. Annonser i Stories

Stories-annonser är helskärmsannonser som visas mellan Instagram-användarnas stories. Dessa annonser kan innehålla bilder eller videor och har ett vertikalt format som är optimerat för mobilvisning.

Stories-annonser ger en mer fördjupad och interaktiv upplevelse och fångar användarnas uppmärksamhet på ett visuellt tilltalande sätt.

3. Annonser i Explore

Explore-annonser visas när användare bläddrar i fliken Explore på Instagram, där de upptäcker nytt innehåll baserat på sina intressen. Med hjälp av dessa annonser kan företag nå användare som kanske inte följer deras konto men som har liknande intressen eller preferenser.

Explore-annonser ger möjlighet till ökad varumärkessynlighet och upptäckt.

4. Annonser i Shopping

Shoppingtaggar gör det möjligt för företag att tagga produkter i sina inlägg, vilket ger användarna en sömlös shoppingupplevelse. När användarna klickar på en shoppingtagg skickas de till en produktsida där de kan hitta mer information och göra ett köp.

Denna funktion är särskilt fördelaktig för e-handelsföretag som vill driva försäljning direkt från Instagram.

Fördelar och nackelar med med att annonsera på Instagram

Annonsering i Instagram har sina fördelar men också sina nackdelar. Nedan utforskar vi några utav dem lite närmare.

Fördelar med att annonsera på Instagram

 • Stor räckvidd: Med över en miljard aktiva användare ger Instagram företag möjlighet att nå en stor publik och öka varumärkets synlighet.

 • Visuellt tilltalande: Instagrams fokus på högkvalitativa bilder gör det möjligt för företag att visa upp produkter och tjänster på ett visuellt engagerande sätt.

 • Riktad annonsering: Instagrams robusta inriktningsfunktioner gör det möjligt för företag att nå specifika demografier, intressen, beteenden och platser.

 • Riktad annonsering: Instagrams robusta inriktningsfunktioner gör det möjligt för företag att nå specifika demografier, intressen, beteenden och platser.

 • Högt engagemang: Instagram har högre engagemang jämfört med andra sociala medieplattformar, vilket ger företag möjlighet att få kontakt med sin publik på en djupare nivå.

 • Partnerskap med influencers: Instagrams community för influencers ger företag möjlighet att samarbeta med populära personligheter för att marknadsföra sina produkter eller tjänster.


Nackdelar med att annonsera på Instagram

 • Ökad konkurrens: Eftersom Instagram fortsätter att växa i popularitet bland företag har plattformen blivit mer konkurrenskraftig, vilket gör det svårare för annonsörer att sticka ut.

 • Trötthet på annonser: Med den stora mängden innehåll på Instagram kan användarna bli trötta på annonser, vilket leder till annonsblindhet och minskat engagemang.

 • Begränsade länkalternativ: Instagram begränsar klickbara länkar till profiler och betalda annonser, vilket begränsar möjligheten att driva trafik direkt till externa webbplatser.

 • Hänsyn till kostnader: Kostnaden för att annonsera på Instagram kan variera beroende på faktorer som inriktningsalternativ, annonsformat och konkurrens, vilket gör det viktigt för företag att noggrant planera sina annonsbudgetar.

Inledande tips för annonsering på Instagram

Att komma igång med Instagram-annonsering kan vara en skrämmande uppgift för många företagare så här har vi samlat in några inledande tips som hjälper dig att navigera i världen av Instagram-annonsering, framgångsrikt:

1. Definiera dina mål för annonseringen

Bestäm vad du vill uppnå med din Instagram-reklamkampanj, oavsett om det handlar om att öka varumärkesmedvetenheten, driva webbplatstrafik eller generera försäljning. Att tydligt definiera dina mål hjälper dig att skapa riktade och effektiva annonskampanjer.

2. Förstå din målgrupp

Genomför undersökningar för att förstå målgruppens demografi, intressen och beteenden. Med den kunskapen kan du skapa mycket riktade annonser som når fram till din målgrupp.

3. Skapa övertygande visuella bilder

Instagram är en visuell plattform, så lägg tid och kraft på att skapa högkvalitativa, iögonfallande bilder som speglar ditt varumärke och fångar din målgrupps uppmärksamhet.

4. Utnyttja Instagrams alternativ för målgruppsinriktning

Dra nytta av Instagrams robusta inriktningsfunktioner för att nå din önskade målgrupp. Begränsa din målgrupp baserat på demografi, intressen, beteenden och platser för att maximera effektiviteten i dina annonser.

5. Testa och optimera dina kampanjer

Följ regelbundet upp resultatet av dina Instagram-annonskampanjer. Analysera mätvärden som räckvidd, engagemang, klickfrekvens och konverteringar för att identifiera områden som kan förbättras och optimera dina kampanjer därefter.

Hur mycket kostar det att annonsera på Instagram?

Moderna annonsplatformar som Instagram har väl utvecklade prismodeller och tar i beaktning flera olika faktorer.

 • Annonsformat: Olika annonsformat har varierande kostnader. Exempelvis kan feed-annonser ha en annan kostnadsstruktur jämfört med stories-annonser.

 • Inriktning och intressen: Ju mer specifika krav du ställer på din målgrupp, desto högre blir den potentiella kostnaden.

 • Konkurrens: Om det är hög konkurrens om din målgrupp kan kostnaden per klick eller visning öka.

 • Annonskvalitet och relevans: Instagram belönar annonsörer med högre poäng för annonskvalitet och relevans genom att sänka kostnaden per klick eller visning.

För att fastställa kostnaden för annonsering på Instagram är det lämpligt att sätta en budget och testa olika annonsformat och inriktningsalternativ. Detta hjälper dig att mäta kostnadseffektiviteten för dina kampanjer och göra nödvändiga justeringar.

Hur börjar jag annonsera på Instagram?

Att komma igång med Instagram-annonsering är en enkel process. Följ dessa steg för att påbörja din resa mot Instagram-annonsering

1. Skapa ett företagskonto

Om du inte redan har ett, skapa ett företagskonto på Instagram.

Ett företagskonto ger tillgång till ytterligare funktioner och analyser som hjälper dig att optimera dina annonseringsinsatser.

Om du inte har ett instagram konto, klicka här för att skapa ett.

När du har ett konto på Instagram:

 1. Gå till din profil, tryck på hamburgermenyn längst upp till höger.
 2. Tryck på Inställningar och integritet
 3. Tryck på Kontotyper och verktyg
 4. Tryck på Växla till Professionellt Konto
 5. Välj en kategori som passar ditt företag
 6. Klart!

2. Länka till din Facebook-sida

Länka ditt Instagram-konto till din Facebook-sida för att låsa upp avancerade målgruppsalternativ och sömlös annonshantering. Om du inte anslutit ditt konto redan så föreslår vi att ansluta det via Facebook i datorn till Instagram.

Från din Facebook sida (samma ställe som du skapar posts och inlägg som läggs ut på sidan):

 1. Klicka på Inställningar
 2. Klicka på Länkade konton
 3. Välj sedan Instagram och följ instruktionerna på skärmen.

3. Definiera ditt annonseringsmål

Följ denna länken och följ instruktionerna.

Bestäm vilket mål du har med din annonsering, oavsett om det handlar om att öka varumärkeskännedomen, driva trafik till webbplatsen eller generera försäljning. Välj det relevanta målet i Meta Ads Manager eller Instagram-appen.

4. Ange målgrupp och budget

Använd de tillgängliga inriktningsalternativen för att definiera din målgrupp. Ange din budget baserat på dina annonsmål och den uppskattade räckvidden för din kampanj.

5. Skapa din annons

Utveckla din annons, inklusive grafik, text och en övertygande uppmaning till handling. Se till att annonsen stämmer överens med ditt varumärke och att dess budskap når fram till din målgrupp.

6. Övervaka och optimera

Övervaka regelbundet resultatet av dina Instagram-annonskampanjer. Analysera nyckeltal (CPC, CTR, CPM, Leads mm) för att identifiera områden som kan förbättras och optimera dina annonser därefter.

7. Experimentera och Iterera

Var inte rädd för att experimentera med olika annonsformat, inriktningsalternativ och kreativa element. Testa och iterera dina kampanjer kontinuerligt för att maximera dina annonsresultat.

Några avslutande ord

Instagram-annonsering ger företag en kraftfull plattform för att nå och engagera sig med sin målgrupp. Genom att utnyttja Instagrams visuellt tilltalande natur och stora användarbas kan företag visa upp sina produkter och tjänster på ett visuellt fängslande sätt.

Bild på en telefon med statistik från annonser från sociala medier.

Det är dock viktigt att förstå de tillgängliga formaten, fördelarna, nackdelarna, initiala tips, kostnadsöverväganden och processen för att börja annonsera på Instagram.

Genom att följa de tips och strategier som beskrivs i den här guiden kan du skapa lönsamma annonser för ditt företag på Instagram.

Vanliga frågor om annonsering på sociala medier (FAQ)

För att hjälpa dig att bättre förstå och kanske besvara några frågor du sitter inne på så har vi sammanställt en lista över vanliga frågor och svar.

Hur mycket kostar annonsering på sociala medier?

Kostnaden för annonsering i sociala medier varierar beroende på flera faktorer, t.ex. plattform, målgruppsalternativ, annonsformat och konkurrens.

I allmänhet kan annonsörer ange dagliga budgetar eller livstidsbudgetar, och plattformarna tar betalt baserat på visningar eller klick.

Det är viktigt att testa olika budgetnivåer och övervaka resultatet av dina kampanjer för att optimera utgifterna.

Kan jag annonsera på sociala medier med en begränsad budget?

Ja, annonsering på sociala medier kan vara effektivt även med en begränsad budget.

Plattformar som Facebook och Instagram erbjuder flexibla budgetalternativ som gör att du kan kontrollera dina utgifter.

Om du fokuserar på målgrupper och optimerar dina annonser kan du maximera effekten av din budget och uppnå positiva resultat.

Hur mäter jag framgången för mina annonskampanjer på sociala medier?

För att mäta hur framgångsrika dina annonskampanjer på sociala medier har varit måste du spåra relevanta mått som räckvidd, engagemang, klickfrekvens (CTR), konverteringar och ROAS (Return on Ad Spend).

Varje plattform tillhandahåller analysverktyg för att övervaka dessa mått och bedöma resultatet av dina kampanjer.

Det är viktigt att sätta upp tydliga mål och fastställa nyckeltal (KPI:er) för att utvärdera hur effektiva dina annonseringsinsatser är.

Kan annonsering på sociala medier bidra till ökad trafik eller försäljning?

Ja, annonsering i sociala medier kan vara ett kraftfullt verktyg för att driva trafik till webbplatsen och öka försäljningen.

Genom att rikta in sig på rätt målgrupp och skapa övertygande annonser kan du generera klick som leder till besök på webbplatsen och konverteringar.

Det är viktigt att ha tydliga call-to-actions, starka landningssidor och lockande erbjudanden för att maximera effekten av dina reklamkampanjer i sociala medier.

Finns det några risker med annonsering på sociala medier?